StoryEditorOCM

dopis ministarstvimaSPH traži hitnu nabavu cjepiva protiv žute groznice: Ono je uvjet za putovanje i ukrcaj na brod! Dok se čeka, pomorci iz drugih država preuzimaju radna mjesta od naših

Piše OM
7. srpnja 2022. - 12:19

Već neko vrijeme u Hrvatskoj nema cjepiva protiv žute groznice. U Sindikatu pomoraca Hrvatske svakim danom primamo veliki broj upita i upozorenja pomoraca o nedostatku istog, te su pomorci prisiljeni o svom trošku putovati u susjedne zemlje poput Mađarske, Italije i Srbije kako bi dobili dozu koja im je neophodna za odlazak u endemska područja za žutu groznicu, kažu u SPH.

Nedostatak cjepiva najviše pogađa mlade pomorce koji traže svoje mjesto na međunarodnom tržištu rada, a koji do sada nisu cijepljeni.

Ovo cjepivo je uvjet za putovanje i ukrcaj na brod. Osim onih mladih pomoraca koji su prisiljeni putovati o svom trošku u druge države, postoji i određeni broj koji čekaju dostupnost istog isključivo u RH. Za to vrijeme pomorci iz drugih država preuzimaju njihova radna mjesta, te se radi šteta našim sadašnjim i budućim pomorcima.

S obzirom da se ovo cjepivo smatra  jednim od najuspješnijih cjepiva koja su ikad razvijena, a u isto vrijeme je jedno od jeftinijih na tržištu, željeli bismo saznati razloge nedostatka istog, stoji u dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.  

Slijedom svega navedenog, i iz konteksta ˝pomorske zemlje˝, tražimo žurnu nabavu cjepiva protiv žute groznice, a s ciljem zaštite statusa naših pomoraca na međunarodnom tržištu rada koji je u ovom trenutku, zbog gore navedenih razloga, ugrožen - kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske..

17. ožujak 2023 13:39