StoryEditorOCM

SVAKA ČAST!Splićanin Ivan ‘tuče more‘ više od 12 godina, ali ovaj će događaj pamtiti cijeli život: ‘Srića je bila na našoj strani, zahvaljujen dragom Bogu šta nas je čuva...‘

Piše Ivana Buljan
10. ožujka 2022. - 08:03

Spašavajući jednu po jednu osobu počinješ spašavati svijet - napisao je Charles Bukowski, a isti taj citat nalazi se na zahvalnici uručenoj pomorcu Ivanu Koliću, 33-godišnjem Splićaninu koji je u listopadu prošle godine sudjelovao u spašavanju života kolege pomorca u Brazilu.

Ivan "tuče more" već više od 12 godina. Prvi je časnik na platformi za proizvodnju nafte i plina off-shore kompanije "Modec International" u Brazilu, a za Slobodnu Dalmaciju se prisjetio kako je izgledalo spašavanje.

image
Pomorac Ivan Kolić
Privatna Arhiva

Tog trećeg listopada, u večernjim satima, bilo je mirno i ništa nije ni slutilo da će se oglasiti uzbuna na brodu. 

- Privuklo mi je pažnju to što je kolega mehaničar vikao putem radija da je čovjek u moru. Odmah sam znao da ću biti glavni akter spašavanja s obzirom na to da sam vođa brodice za spašavanje. Potrčao sam na svoje mjesto, a dvojica kolega već su bila spremna. Pričekali smo još jednog i kada smo svi bili na broju kapetan je zapovijedio da krenemo u spašavanje - prepričava nam u dahu ovaj Splićanin.

Mrkli mrak otežavao im je akciju spašavanja čovjeka koji je već 30 sati plutao u moru, a cijela akcija trajala je tek osam minuta.

- Nisam se nadao da će biti živ, no s još ono malo snage što je imao, mahnuo nam je. Pomogla nam je i plutača za spašavanje jer je imala svjetiljku - priča nam Ivan. 

Brinulo ga je, kaže, to što se nalazio u blizini sidrenog lanca pa je strahovao da će ga brodica udariti, a lanac prignječiti.

image
Privatna Arhiva

- Prišao sam pažljivo, okrenuo brodicu za skoro 90 stupnjeva. More ga je malo odnilo kao što sam i očekivao. Kolege su ga uhvatili, a ja sam dao gasa pa smo se odmaknuli od sidra - dodaje.

Od tog trenutka, trebale su im dvije do tri minute da spase muškarca.

- Radilo se o čoviku od 120, ako ne i 130 kila visine oko dva metra. Trojica kolega su ga vadili iz mora. Jedva smo uspili - sada s olakšanjem u glasu prepričava Ivan.

Kada su ga izvukli, dočekali su ih liječnik i ekipa za spašavanje, a helikopter ga je u roku od sat vremena evakuirao na obalu, kazao nam je Splićanin.

- Čestitke meni i mom timu idu ponajviše zato što smo spašavanje brzo obavili. Od oglašenja uzbune do vraćanja utopljenika trebalo nam je osam minuta. A i s obzirom na uvjete- skromno će on.

Tek kasnije su, kazuje nam, saznali da je muškarac u moru proveo 30 sati te da je do njih plutao 20 do 30 milja.

- Ima je više sriće nego pameti. Srića da je more bilo nekih 18-19 stupnjeva, da je bilo niže, sigurno ne bi priživija- objašnjava nam Ivan.

A da nije bilo brze reakcije njega i kolega, epilog priče ne biste čitali u ovim recima.

- Srića je bila na našoj strani i zahvaljujen dragon Bogu šta nas je čuva - za kraj je poručio Splićanin.

image
Privatna Arhiva
19. travanj 2024 16:12