StoryEditorOCM

VELIKO PRIZNANJESplićanin postao ambasador Antarktike! Ispričao nam je sve o novoj funkciji: ‘Ovdje je svaki pingvin filmska zvijezda. Često mi zasvira ona Cocina...‘

Piše Ana Franić
16. veljače 2022. - 10:02

Splićanin Nenad Mogić, kao dijete s mora i tradicijom pomorstva u obitelji, nije dvojio što će biti kad odraste, jedini logični bio mu je odlazak na more. Tako se odmah nakon završetka Pomorske škole, s 18 godina, prvi put ukrcao kao kadet na brod, kako ističe, simboličnog imena "Split".

Povod našeg razgovora nije samo njegova karijera, nego i nova uloga koja mu je pripala početkom veljače, kada ga je Međunarodno udruženje turističkih agencija na Antarktici (International Association of Antarctica Tour Operators – IAATO) imenovalo ambasadorom Antarktike.

No krenimo redom. Nakon odrađenih nekoliko sezona u Lučkoj kapetaniji Trogir krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, Nenad odlazi na brod kao časnik, a devedesetih se ponovno vraća u klupe radi polaganja kapetanskog ispita. 

– Nakon svega, sredinom 90-ih odlazim na putničke brodove, na kojima plovim do danas, gotovo već 27 godina. Prošao sam razne brodove, od manjih do većih, ali ljubav prema poslu i moru nikad nije jenjavala. Antarktiku sam prvi put posjetio krajem 90-ih, a taj dio svijeta, koji mi volimo zvati "down below 60", neopisiv je, najhladniji, nedodirljiv i zahtijeva puno respekta i ni trunku podcjenjivanja. Tu pogreškama nema mjesta – objašnjava nam kapetan Mogić, koji radi na putničkom brodu koji vodi turiste do sedmog kontinenta.

image
Antarktika 1998. godine
Privatan album

Kaže nam da kao što je Mediteran magnet za kruzere ljeti, tako je Antarktika magnet za turiste dubljeg džepa u ljetnim mjesecima južne hemisfere, od prosinca do ožujka. 

– Učio sam i još uvijek učim od najboljih. Moram među njima spomenuti još dvojicu Splićana koji su ostavili traga, a to je kapetan Rajko Župan, kojeg već svaki pingvin zna, i kapetan Denis Rađa, koji ne zna ni broj godina koliko ih je proveo na sedmom kontinentu. Dolaskom koronavirusa imao sam priliku sjesti i promisliti što i kako ću dalje, što, nažalost, mnogi moji mlađi kolege nisu mogli sebi priuštiti. Baš zbog mlađih generacija odlučio sam nastaviti prenositi znanje, a nema boljeg mjesta za to od centra za izobrazbu pomoraca Advance Maritime Venture (AMV), kod našeg legendarnog kapetana Kapitelija na Braču – navodi nam kapetan Mogić.

image
Privatan album

Krovna organizacija IAATO posvećena je promicanju sigurnog i održivog turizma na Antarktici, a kako nam kapetan Mogić objašnjava, prepoznali su njegov rad i želju da prenosi znanje na poseban način, kroz rad na simulatoru i u učionici, kao i kroz praksu vraćajući se u svojstvu "Ice Mastera".

– Mnogo je ambasadora Antarktike koji su prirodnjaci, ekolozi, fotografi, znanstvenici, no rijetko je netko iz pomorske struke. Upravo zbog toga mi ovo još više znači. Moja dužnost i obveza je nastaviti kroz AMV training centar učiti nove naraštaje pomoraca polarnom kodu, navigaciji u ledu, ali i iskušenjima koja ih čekaju na tom putu. Mnogo se toga promijenilo u odnosu na prije 25 godina, kada sam prvi put oplovio Antarktiku. Tehnologija je impresivno napredovala i postoje mnogi benefiti koje si mi nismo mogli priuštiti – objašnjava nam kapetan. 

image
Čestitka Hajduku za 111. rođendan
Privatan album

Iako dite Velog Varoša, život ga je na kraju odveo u Trogir, gdje mu žive supruga i dvije kćeri.

– Lijepo je biti na mjestu gdje je svaka fotografija umjetničko djelo, a svaki pingvin filmska zvijezda. No često mi zasvira ona Cocina "Kapetane, tribali bi doma" – iskreno će kapetan Nenad. 

Zanimalo nas je i dokad planira "tući" more.

– Kada se more zavuče pod kožu, teško je reći do kada, ali kada je pandemija koronavirusa stigla, presjekao sam i odlučio da ću tri mjeseca godišnje provesti na Antarktici. Dosta je, treba malo biti na kopnu, ali i na Braču, u AMV-u, prenositi znanje na mlađe naraštaje – za kraj nam govori kapetan Mogić.

29. travanj 2024 00:24