StoryEditorOCM

blokirani računiSplitski škver u najvećim problemima dosad: sud je već imenovao stečajne upravitelje za Debeljakova poduzeća! Čini se da za to ipak nije kriv rat u Ukrajini...

Piše Damir Tolj
4. travnja 2022. - 14:23

Najmanje pet poduzeća (s 350 radnika) iz Brodosplitova sustava već je dobilo privremene stečajne upravitelje. Imenovao ih je splitski Trgovački sud. Idućih dana isto bi se moglo dogoditi za još četiri škverska društava koja zapošljavaju ukupno 312 ljudi.

Svima im je vlasnik Tomislav Debeljak. I svi su se nad stečajnim ambisom našli zbog neplaćanja dospjelih obveza i blokada računa dulje od 120 dana, pa je Financijska agencija po službenoj dužnosti zatražila pokretanje stečaja kod spomenutog suda.

Sve se to događalo - Finini stečajni prijedlozi, naime - još u studenom i prosincu prošle godine. Nekoliko mjeseci prije ruske agresije na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače 2022. godine.

A Debeljak je privremeno ugasio brodograđevnu djelatnost u Supavlovoj uvali prvog dana travnja 2022. I poslao barem 1500 ljudi na čekanje, kazavši kako mu je zapelo financiranje završetka dvaju brodova i kako je kolateralna žrtva međunarodnih sankcija ruskoj VTB banci. Koja mu zato ne može isplatiti 60 milijuna eura kredita. Nekada spominje i 120 milijuna eura, kao i kod Rusa zarobljenih vlastitih 60 milijuna eura, pa ostaje nejasno o kojem se zbirnom iznosu stvarno radi i tko tu komu što i koliko.

Debeljak očekuje da mu uskoči država, odnosno HBOR, državna razvojna banka, i da refinancira spomenute blokirane aranžmane. Ništa drugo ne može ni zamisliti, kako ovih dana izjavljuje po svim televizijama s nacionalnom koncesijom. Nagašavajući da će RH I HBOR na svemu još dobro i zaraditi.

Hm, ako mu je kriv ruski rat u Ukrajini, otkud onda sva ta Brodosplitova dugovanja, blokade, problemi s nelikvidnošću i teška neplaćanja iz predratnih vremena?!

Pisali smo opširno o tim čudnovatim zgodama i nezgodama splitskih brodograđevih poduzeća, odnosno Brodosplitovih tvtki kćeri. Već godinu ili dvije dana - a bilo je toga i prije - zavrti se novi krug Debeljakovih neplaćanja poslovnih partnera, dobavljača, malih i velikih obrtnika, poreza doprinosa i slično. I kada sve dođe do suda, dugovi se nekako zakrpe, računi se deblokiraju i sve se zavrti ponovno: krug neplaćanja ne prestaje se okretati... Jedino što se mijenja u toj priči su nazivi tih poduzeća, po 30 ih zna biti blokirano istvoremeno, da ih je javnosti teže pratiti, a "Slobodna Dalmacija" je u veljači objavila da su u tom trenutku 23 Debeljakova brodograđevna poduzeća bila zrela za stečaj.

Vratimo se najugroženijima. Konkretno: škverskoj tvrtki "Čelik Radnici" - do prošlog ljeta zvala se "Brodosplit Čelik" - sud je nekidan, prvog travnja, dodijelio privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Tešić iz Ogulina. Za to poduzeće Fina je još 19. studenog 2021. godine Trgovačkom sudu u Splitu uputila stečajni prijedlog jer je tada ispunjen nužan uvjet od 120 dana blokade računa, odnosno neplaćanja dospjelih obveza. Dug: 5,1 milijun kuna, zaposlenih radnika 208.

Pokrenut je prethodni sudski postupak za utvrđivanje pretpostavki otvaranja stečaja, a privremeni stečajni upravitelj Tešić prosijat će imovinu i obveze tvrtke, da se vidi ima li ikakva smisla voditi stečajni postupak.

Isti Ogulinac Tešić imenovan je nekidan privremenim stečajnim upraviteljem za Debeljakovu škvertsku tvrtku "Čiščenje objekata", koja je već lani u studenom bila blokirana dulje od 120 dana. Dug: 790.000 kuna, zaposlenih radnika 52.

Tešić je imenovan i u slučaju Brodosplitove tvrtke "Optimizacija i ekologija". U prosincu su dosegnuli puna četiri mjeseca blokade, dug je 800.000 kuna, zaposlenih je 21.

Privremenog stečajnog upravitelja - Antu Šušnjara iz Zagreba - splitski Trgovački sud dodijelio je prije par dana Debeljakovu društvu "Skelarski radovi" s 33 zaposlena, radi neplaćanja duga od 700.000 kuna. Rok od 120 dana prošao je u prosincu. Drugo Šušnjarovo zaduženje je "Brodosplit Trgovina", za koju je Fina uputila stečajni prijedlog lani u prosincu: dug je700.000 kuna, radnika je 40.

Za nekoliko dana privremene stečajne upravitelje mogla bi dobiti "Brodosplit Montaža", čiji nepodmireni dugovi su u studenom, kada se ispunilo 120 dana neplaćanja, iznosili 5,3 milijuna kuna. U tvrtki rade 142 radnika. U istom problemu su "Oblaganje" (dug 270.000 kuna, zaposlenih 23), "Boja Trup" (dug, 1,3 milijuna kuna, 111 radnika) i "Strojna obrada materijala" (dug 600.000 kuna, 36 zaposlenih).

U svih pet slučajeva koji su dobili privremenog stečajnog upravitelja, na sudskom ročištu u Splitu škverski predstavnici davali su identičan odgovor: nisu suglasni s otvaranjem stečaja.

Isticali su kako "društvo Brodosplit, jedan od osnivača dužnika, ima potraživanje prema RH kako s osnove nerealiziranih državnih potpora, temeljem sklopljenog privatizacijskog ugovora, tako i s osnova neopravdane naplate koncesijske naknade za razdoblje prije privatizacije (od 2011. do 2013. godine), a vezano za koja potraživanja se vode sudski postupci upravo pred ovim sudom."

Onda: "Stranke vode pregovore oko mirnog rješenja spora, a rezultat kojih je i tekst prijedloga ugovora o nagodbi kojim bi država priznala neosnovano naplaćenu koncesijsku naknadu od oko 30 milijuna kuna te bi istovremeno Brodosplit ustupio dio tog potraživanja upravo ovom dužniku, kako bi se prijebojem zatvorilo dugovanje dužnika i omogućilo nesmetan nastavak poslovanja dužnika."

Nagodba je, kazali su škverani na sudu, I čeka se odgovor RH.

24. travanj 2024 17:04