StoryEditorOCM

WorldSkills Croatia 2023Splitski srednjoškolac Petar Spajić najbolji iz pomorske nautike

Piše M. ILIĆ
16. svibnja 2023. - 08:45

Pomorska škola Split sudjelovala je na Državnome natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023 koje se održavalo u Zagrebu.

Splitsku školu je predstavljao Petar Spajić, učenik četvrtog razreda usmjerenja pomorski nautičar, koji je osvojio prvo mjesto iz discipline "Pomorska nautika", uz potporu svoga mentora Ivana Roščića, nastavnika Pomorske škole.

WorldSkills Croatia 2023. najveći je događaj povezan sa strukovnim obrazovanjem u ovom dijelu Europe. Preko 400 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u 46 strukovnih disciplina u kojima su prezentirali stručne kompetencija te demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno zanimanje.

Petar Spajić pobijedio je u konkurenciji ostalih pomorskih škola pokazavši znanje i stručnost koje je stekao tijekom školovanja u Pomorskoj školi Split. Također je proglašen i učenikom generacije među više od 150 učenika četvrtih razreda škole.

Pomorska škola Split, osnovana 1849. godine, jedna je od najstarijih i najpoznatijih škola u Splitu. Škola upisuje učenike u četverogodišnje programe za zanimanje pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, ribarsko-nautički tehničar i tehničar za logistiku i špediciju. Nastava se odvija po najvišim standardima i međunarodnim konvencijama uz praktične vježbe u moderno opremljenim kabinetima. Plovidbena praksa odvija se na brodu Kraljica mora, a učenici imaju priliku sudjelovati u nacionalnim i međunarodnim projektima.

Na Državnom natjecanju član prosudbenog povjerenstva bio je i profesor Nikša Kondić iz Pomorske škole Split.

image

S dodjele nagrada

28. rujan 2023 20:50