StoryEditorOCM

Kod PrivlakeStarac uhvaćen u izlovu trpova: grabljama ih vadio iz mora

Piše M.I.
19. listopada 2022. - 13:00

U utorak u akvatoriju kod Privlake policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su tijekom obavljanje redovne službe na moru zatekli 78-godišnjaka koji je protivno propisima, sa plovila uporabom grablji, iz mora sakupljao zaštićene morske organizme – trpove, javlja Zadarski.hr.

Daljnjim postupanjem, na brodu je pronađeno 39 trpova koji su mu oduzeti te su vraćeni u more. Isto tako, privremeno su mu oduzete i grablje.

Nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Zadar, protiv 78-godišnjeg osumnjičenika se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje na kazneno djelo Uništavanje staništa.

Trpovi, odnosno morski krastavci, iznimno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju. Međutim, to ne sprječava pojedince duž hrvatske obale da ih izlovljavaju i švercaju za restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i dalje u Aziji.

25. travanj 2024 20:04