StoryEditorOCM

izložba u ZagrebuŠto krije teret trgovačkog broda potonulog kod Žirja?

Piše Hina
12. ožujka 2023. - 13:11

Izložba "Kud plovi ovaj brod? Brodolom iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja", koja se otvara 13. ožujka u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, predstavlja rezultate arheoloških istraživanja odlično očuvanog tereta manjeg potonulog trgovačkog broda.

Teret broda, koji se sastojao od amfora i keramičkog posuđa i predmeta iz brodske kuhinje, otkriven je na morskom dnu kod Žirja 2015. godine.

Pojava amfora u funkciji transportnih posuda na prostoru današnje Dalmacije vezana je uz grčke trgove ili uvoz namirnica iz grčkih proizvodnih centara, a najranije do sada otkrivene u hrvatskom podmorju su iz 4. stoljeća prije Krista i mogu se vezati uz grčke kolonije na otocima Visu i Hvaru.

Kako se podsjeća u najavi, do 2015. jedini primjer pomorskog prijevoza robe u 4. st. pr. Kr. duž hrvatske obale bio je opljačkan lokalitet kod hridi Krave pred ulazom u višku luku, no situacija se promijenila otkrićem potpuno očuvanog tereta potonulog broda u podmorju otoka Žirja.

Arheološka istraživanja vodila je Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom Mione Miliša i Filipa Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta.

Gostujuća izložba Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Arheološkog muzeja u Zagrebu, na kojoj će se predstaviti rezultati njihova rada, ostaje otvorena do 12. travnja 2023. godine. Ulaz je besplatan.

 

28. ožujak 2023 21:09