StoryEditorOCM

opasnost od izumiranjaStop okrutnoj praksi! Znanstvenici upozoravaju: Gastronomija ubija 100 milijuna morskih pasa godišnje!

Piše OM
15. rujna 2022. - 09:21

Filmovi i TV navode nas da mislimo o morskim psima kao o predatorima, ali u stvarnosti svake godine ljudi ulove oko 100 milijuna morskih pasa.

Od toga, procjenjuje se da je 73 milijuna ostavljeno da umre nakon što se peraje uklone, zatim se njima trguje i prerađuju se kako bi postali glavni sastojak u receptu, juhi od peraja morskog psa: gastronomska tradicija rođena u Aziji, ali sada raširena diljem svijeta, objavila je organizacija World Sustainability Organization (Svjetska organizacija za održivost, WSO).

Sumnja se da su realne brojke mnogo veće jer se mora uzeti u obzir i ilegalni dio trgovine, što otežava ovu računicu.

Međutim, ono što je sigurno je da danas postoji više od 1.112.000 Europljana koji su potpisali Europsku građansku inicijativu (ECI) "Stop Finning – Stop the trade" kako bi rekli dosta barbarskoj i okrutnoj praksi hvatanja morskih pasa kojima se uklanjaju peraje i često potom bacaju natrag u more da umru. Peraje se zatim plasiraju na tržište kako bi se zadovoljio ukus ljubitelja juha koji su spremni platiti pozamašne svote za ovo jelo.

Europska unija sada je postala jedan od najvećih izvoznika i tranzitnih središta svjetske trgovine perajama morskih pasa. To je unatoč propisima EU koji zabranjuju rezanje peraja na plovilima i u vodama EU i zahtijevaju da se ulovljeni morski psi iskrcaju s perajama prirodno pričvršćenim za tijelo.

Prema podatcima Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) 37% raža i morskih pasa sada je u opasnosti od izumiranja. Budući da morski psi sporo rastu, tek relativno kasno postižu zrelost i imaju duge reproduktivne cikluse - često rađaju manje od desetak mladunaca svake jedne do dvije godine, što ih čini posebno osjetljivim na prekomjerni izlov.

Friend of the Sea, projekt Svjetske organizacije za odživost i vodeći certifikacijski standard za proizvode i usluge koji poštuju i štite morski okoliš, pokrenuo je kampanju na platformi change.org kako bi uvjerio tvrtke koje pružaju usluge dostave u prehrambenim lancima, kao što su Just Eat i Deliveroo, da sa svog online popisa eliminiraju one restorane koji služe jela od peraja morskog psa.

Kao nastavak svojih inicijativa, Friend of the Sea odlučio je ažurirati standard održivosti za komercijalni ribolov i uključio poseban zahtjev za zaustavljanje rezanja peraja morskih pasa. Zahvaljujući novom potcertifikatu Friend of the Sea "Shark-safe", potrošačima je zajamčena mogućnost poznavanja proizvoda koji nemaju nikakve veze s ovom okrutnom praksom, kažu u WSO-u.

19. travanj 2024 06:41