StoryEditorOCM

parazit u moru‘Strah nas je za kamenice i mušule‘: stonski školjkari o pomoru dagnji u Novigradskom moru

Piše MAJA RILOVIĆ KOPRIVEC/DV
20. siječnja 2023. - 09:02

Stonski školjkari ovih dana sa zebnjom prate situaciju na uzgajalištima dagnji u Novigradskom moru. Tamo je naime u proteklih nekoliko tjedana došlo do potpunog pomora dagnji. Tamošnji uzgajivači prve su slučajeve ugibanja dagnji primijetili još krajem ljeta, a sumnjaju da je dagnjama, kao i periskama – presudio parazit.

Štete su ogromne. U novigradskim uzgajalištima uginule su gotovo sve dagnje, a uzorci poslani Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdili su postojanje parazita, sličnog onom koji je nađen u periskama zbog kojih primjerke danas na cijelom Mediteranu brojimo na prste. Nije potvrđeno i kako je nađeni parazit jedini uzrok pomora mušula u Novigradskom moru. Ministarstvo poljoprivrede čeka potvrdu Europskog referentnog laboratorija o nalazu, a uzgajivači već sada kažu kako su razmjeri katastrofe takvi da je oporavak dagnji na tom području upitan.

image

Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari

Cropix

Marija Radić, predsjednica Udruge stonski školjkari kaže kako na svu sreću u Malostonskim đardinima nemaju primjera uginuća mušula.

- I mi pratimo vijesti i vidjeli smo što se gore dogodilo pa nas je strah da se ne bi i u nas. Zasad nema ništa takvoga. Kamenice i mušule su zdrave, ciklus hvatanja mlađi kamenica je dobro prošao i ona sad lijepo raste. Bio je period kad su obje školjke  stagnirale, no zima im odgovara jer je sada u moru dovoljno slatke vode koja pogoduje njihovom rastu, naročito kamenica. Zbog lošijih vremenskih uvjeta malo je uzgajivača ovih dana na moru, no sigurno bi primjetili da je došlo do nekih problema u nasadima mušula – govori Radić.

Stonski školjkari nadaju se kako će ih ova nepogoda mimoići i da će se ove godine uspješno održati manifestiacija sv. Josipa kada su kamenice pune i da će sve biti u redu do ljeta kada su najbolje mušule.

23. travanj 2024 22:51