StoryEditorOCM

godišnje izvješćeStrateške investicije, ulaganje u infrastrukturu i širenje portfelja: ACI završio 2021. s porastom prihoda od 36 milijuna kuna

Piše OM
12. travnja 2022. - 13:19

Brojne strateške investicije, ulaganje u infrastrukturu i širenje portfelja, ali i značajni pomaci u poslovnim rezultatima u odnosu na godinu ranije, ključni su naglasci godišnjeg izvješća za 2021. godinu koje je tvrtka ACI d.d. objavila zajedno s izvješćem neovisnog revizora, stoji u priopćenju ACI-ja.

Najveći lanac marina na Mediteranu tako je u prošloj godini uložio ukupno 44 milijuna kuna u projekte rekonstrukcije lukobrana u ACI marini Korčula, morske i kopnene infrastrukture u ACI marini Vodice te u sveobuhvatne radove u ACI marini Dubrovnik.

Uz to, ACI je u 2021. zabilježio rast prihoda od prodaje koji su, u odnosu na isto razdoblje u godini ranije, veći za 35,9 milijuna kuna, odnosno 21 posto.

ACI d.d. je u prošloj godini zabilježio rast prihoda od prodaje za 35,9 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, kao i rast fizičkih pokazatelja od 38 tisuća brod dana.

Temeljem usluge dnevnog veza ostvareno je povećanje za 22,6 milijuna kuna ili 67 posto u odnosu na usporedni period, što predstavlja rezultat visoke posjećenosti u drugom i trećem kvartalu.

Štoviše, treći kvartal u nekim je segmentima premašio i 2019. godinu. Naposljetku, u 2021. godini je također ostvaren i pozitivan bruto financijski rezultat u iznosu od 17,1 milijuna kuna te EBITDA u iznosu od 83,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 13,3 milijuna kuna.

image

ACI marina Split

Davor Žunić/Petar Fabijan

„Ostvareni rezultati za 2021. su iznad naših očekivanja, posebice s obzirom na neizvjesnost i nepoznanice kojima je obilježena i prethodna godina i s kojima smo ušli u 2021. Izmjena i prilagodba poslovnih procesa novim okolnostima te rezultati dosadašnjeg rada prvenstveno su se odrazili na očuvanje financijske stabilnosti i likvidnosti ACI-ja. Očuvali smo radna mjesta te smo zadržali korektne odnose s poslovnim partnerima, sve uz povećanje prihoda od prodaje za 36 milijuna kuna. Daljnji razvoj kompanije prvenstveno je vezan uz diversifikaciju poslovanja, ali i rješavanje duljine trajanja koncesijskih ugovora, koji predstavljaju glavni ograničavajući faktor za realizaciju daljnjih ulaganja i poslovnih ideja“, poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić.

Upravo je produljenje koncesija preduvjet za daljnje strateške investicije i širenje portfelja ulaganja, na koja je ACI d.d. u 2021. godini stavio još veći naglasak te je uloženo ukupno 44 milijuna kuna. Pritom je čak 23,5 milijuna kuna uloženo u rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, dok je u infrastrukturne radove u ACI marini Dubrovnik uloženo 7,9 milijuna kuna.

Značajne investicije u infrastrukturu i uslugu realizirane su u ACI marini Vodice (2,9 milijuna kuna), ACI marini Skradin (1,5 milijuna kuna) i ACI marini Trogir (1,4 milijuna kuna), dok je 6,8 milijuna kuna uloženo u ostale strateške projekte diljem obale.

U narednom periodu uslijedit će i najveća investicija u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske, zajedno s partnerima krenut će se u izgradnju ACI marine Rijeka, kažu u ACI-ju.

image

ACI marina Palmižana

Davor Žunić/Petar Fabijan
16. travanj 2024 23:48