StoryEditorOCM

podržimo ihStudenti imaju priliku razviti poduzetničke ideje: od maslinarstva, kupovine do zaštite obale i mora

Piše M. ILIĆ
19. travnja 2023. - 10:42

Pet mladih poduzetničkih timova krenuli su u realizaciju svojih ideja u sklopu Studentskih poduzetničkih projekata, a sve u sklopu suradnje Digitalna Dalmacija i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji su ove godine partnerski udružili snage kako bi pomogli studentima da realiziraju svoje poduzetničke ideje te ih uspješno pretvore u proizvod spreman za tržište.

Kroz edukaciju će studenti naučiti kako prepoznati problem i osmisliti proizvod koji ga rješava, istražiti tržište, pronaći prve kupce, definirati prototip, a imat će i priliku povezati se s drugim studentima istih ili sličnih interesa.

Svi oni će tijekom osmotjedne edukacije imati priliku uz pomoć mentora, uspješnih poduzetnika iz svijeta IT businessa, izraditi vlastiti MVP, odnosno prototip za tržište. Pohađat će radionice, predavanja, naučit će kako prepoznati problem i osmisliti proizvod koji ga rješava, istražiti tržište, pronaći prve kupce, definirati prototip, ali i imati priliku povezati se s drugim

studentima istih ili sličnih interesa.

- Ovo je više od samo edukacije - to je prilika za studente da ostvare svoje snove i započnu nešto što bi moglo promijeniti toliko toga. Njihove ideje su sjajne i inspirativne, ali nedostaje im iskustva i stručnosti koja će im pomoći da te ideje pretvore u stvarnost.

Ovaj projekt predstavlja izvanrednu priliku za studente da nauče kako se izgrađuje uspješan posao, kako se razvijaju inovativne ideje i kako se suočavaju s preprekama koje se javljaju na putu do uspjeha.

Uz ovu vrijednu podršku, studenti se osjećaju spremnima za sve izazove koji ih čekaju, te su sigurni da će svoje ideje pretvoriti u uspješne i održive poslovne projekte - kažu iz Digitalne Dalmacije.

Među studentskim poduzetničkim projektima su:

• US – aplikacija za vođenje evidencije i pomoć pri kupnji namirnica koju predvodi Ante Bošnjak.

• BlueSyncPulse – sustav kontrole pristupa, ideja koju su razvili Mislav Kovač i Mario Filipović

• OliveUAVGuardian projekt je koji rješava probleme modernog maslinarstva uz pomoć modernih tehnologija. Pod mentorstvom mag.ing.el. Nediljka Bugarina ideju će razrađivati Fani Tafra, Bartul Leonardo Rajčić, Luka Jelavić Šako i Ivan Mustapić.

• QRaas – QR code as a service. Sanja Šušnjar i Zvonimir Kujundžić članovi su tima, pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Ljiljane Šerić

• Let‘s preserve our coast - s idejom snimanja terena dronom te online analize slika tj. procjene zagađenja. Našu obalu žele sačuvati Bruno Kraljević, Sara Martinović i Marino Jurjević zajedno sa svojim mentorom prof.dr.sc. Svenom Gotovcem.

Projekt završava Demo Day-om na kojem će se prezentirati svi projekti te odabrati tri najbolja koja će dobiti novčane nagrade u visini 930 eura, 660 eura i 400 eura i direktno sudjelovanje na StartIT akademiji uz još izdašnije financijske nagrade, značajnije mentoriranje i pripremu proizvoda za tržište. Nakon StartIT akademije, najbolji će imati priliku sudjelovati i u GrowIT programu, vrijednom 130.000 eura, namijenjenom za daljnje financiranje razvoja projekta za značajniji izlazak na tržište.

Voditelj projekta, Damir Brčić istaknuo je - "Ovo je prilika da studenti razviju poduzetnički mindset, da aktivno i sami pokrenu promjene u društvu pokrećući sami nešto novo što može promijeniti život njima i drugima, umjesto da se čeka da nam netko drugi stvori životne prilike ili bolje društvo u kojem bi svi mi željeli živjeti."

image

Na fotografiji: voditelj projekta ICT županija Damir Brčić

 

Saša Burić/HANZA MEDIA

Digitalna Dalmacija prati rad svih startupa koji su prošli njene edukacije od samog početka, podupire ih u daljnjem poslovanju, pomaže u povezivanju s fondovima za financiranje i investitorima, za njih organizira razna druženja i razmjene ideja s ljudima sličnih interesa u okviru Dalmatia Startup Communityja, a uskoro i Županijskog IT centra koji je u fazi uređenja.

image

Ilustracija

Shutterstock
16. travanj 2024 08:21