StoryEditorOCM

projekt MARBLEStudenti učili o pomorskoj robotici, uskoro kreće i diplomski studijski program na FER-u

Piše M. I.
6. lipnja 2023. - 13:54

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta "MARBLE – Pomorska robotika u plavom gospodarstvu", financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion, u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković, objavilo je Sveučilište u Zagrebu.

U projektu je sudjelovalo 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali u sveobuhvatnom programu koji uključuje plenarna predavanja, konferencije, događaje za umrežavanje, posjete tvrtkama renomiranim organizacijama poput Saipema, Fincantierija i Beneteaua, kao i poticajni hakaton.

Cijenjeni predavači iz Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku – OGS, Sveučilišta u Trstu, MareFVG-a, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Sarajevu, Sveučilišta u Crnoj Gori, Sveučilišta u Ateni i AgriFood Hrvatska vodili su i mentorirati studente, pružajući studentima vrijedno i obogaćujuće poučno iskustvo.

Projekt MARBLE, kratica za Maritime Robotics in Blue Economy (Morska robotika u plavoj ekonomiji), usredotočen je na razvijanje kompetencija i vještina u području podvodne robotike. Da bi to postigao, projekt okuplja međunarodna sveučilišta, istraživačke centre, industrijske klastere i digitalne inovacijske centre, stvarajući dinamičnu mrežu. Jedan od glavnih rezultata projekta je razvoj inovativnog diplomskog studija osmišljenog kako bi zadovoljio potrebe za obukom neophodnom za rješavanje novih izazova u sektoru plave ekonomije.

Podržan od strane 29 tvrtki i istraživačkih institucija, projekt MARBLE ima za cilj uspostaviti čvrst obrazovni put koji obuhvaća razvoj kurikuluma, administrativne procese, sheme mobilnosti i niz dopunskih događaja i aktivnosti. Vremenski okvir projekta traje devet mjeseci, počevši od online sastanka pokretanja 1. siječnja 2023. U veljači su se partneri projekta sastali u Sarajevu kako bi zajednički oblikovali strateški plan za buduće aktivnosti, dok je travanj svjedočio produktivnom posjetu Ateni radi uvida u najbolje prakse u plavoj ekonomiji i visokom obrazovanju unutar jadransko-jonske regije.

22. rujan 2023 03:53