StoryEditorOCM

muke ‘brodosplitove‘Sud odbio novi Debeljakov prijedlog za predstečaj splitskog škvera, iznos duga mu je viši od 60 milijuna kuna!

Piše Damir Tolj/SD
20. prosinca 2022. - 09:09

Pravni tim Tomislava Debeljaka gubi pravne bitke jednu za drugom, ali još ne odustaje, pokušavajući posrnulom poduzetniku sačuvati vlasnički i upravljački nadzor nad “Brodosplitom”.

Splitski Trgovački sud, sada rješenjem sutkinje Katarine Mikulić, odbacio je prethodnih dana još jedan škverski prijedlog za otvaranje novog predstečajnog postupka.

Odbivši im ujedno i prijedlog za utvrđivanje prekida postupka dok Visoki trgovački sud u Zagrebu ne riješi njihovu prethodnu žalbu, također povezanu s predstečajem i stečajem (nema smisla zalaziti dublje u detalje i pravna tumačenja koja bi samo zbunjivala čitatelje).

Treba reći da je “Brodosplit” zatražio predstečajni postupak još proljetos, kada je i zaustavljena brodograđevna djelatnost, a radnici poslani kući na čekanje, zbog problema s nelikvidnošću. Ukratko, nestalo je starog novca, kreditori ne šalju novi, ni država više nije blagonaklona, a vjerovnici škveru blokiraju račune. Jedini spas bio je predstečaj. No, pisali smo detaljno, Debeljak se u predstečaju ponašao mimo predstečajnih propisa, plaćajući odvjetnike i vanjske suradnike – što nije smio – i ignorirajući predstečajnog sudskog povjerenika.

image

Škverski odvjetnici stalno su tvrdili da u “Brodosplitu” ne postoje stečajni razlozi – da im računi nisu blokirani dulje od 120 dana, a da nema ni prezaduženosti

Tom Dubravec/Cropix

Posljedično, “Brodosplitu” je pravomoćno prekinut predstečaj i postupak je po službenoj dužnosti nastavljen kao da je predložen stečaj. Bilo je i određeno ročište na kojem se trebalo utvrditi postoje li stečajni razlozi. Pa je odgođeno jer se čeka rješenje škverske žalbe.

No “Brodosplitov” pravni tim krenuo je s raznim pravnim vratolomijama, kojima još nema kraja. Tko bi više sve i pobrojao, ali htjeli su povući svoje predstečajne prijedloge, pa se opet žalili Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, onda zatražili reviziju na Vrhovnom sudu, a splitskom Trgovačkom uputili novi predstečajni prijedlog. Svašta...

Rekli bi naši stari, Debeljak se nećka ko stidna mlada: malo bi, pa malo ne bi, malo predlaže, onda malo povlači prijedloge i zasipa sud novima. Ali, nije ni sud od jučer.

Evo što mu je sada rekla sutkinja Katarina Mikulić: “Kada se predstečajni postupak obustavi, sud će po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka, osim ako utvrdi da je dužnik sposoban za plaćanje i da je ispunio sve obveze prema vjerovnicima. Slijedom toga sud je pokrenuo prethodni postupak nad ovim dužnikom.”

Nadalje: “Odbačeno je dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje predstečajnoga postupka kao nepravovremeno, dok je dužnikovo povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka odbačeno kao nedopušteno... Stečajni zakon propisuje: ako je pokrenut stečajni postupak, nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka.”

Škverski odvjetnici stalno su tvrdili da u “Brodosplitu” ne postoje stečajni razlozi – da im računi nisu blokirani dulje od 120 dana, a da nema ni prezaduženosti jer imovina tvrtke znatno nadilazi obveze.

Međutim, kao što je to sud i prethodno utvrdio, a Stečajni zakon propisao: kada se predstečajni postupak obustavi, sud će po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka, osim ako utvrdi da je dužnik sposoban za plaćanje i da je ispunio sve obveze prema vjerovnicima. Je li Debeljak uistinu sposoban za plaćanje, možda dobro svjedoči činjenica da su “Brodosplitu” računi i dalje blokirani, baš kao i proljetos, dok iznos nepodmirenog duga raste i nekidan je iznosio više od 60 milijuna kuna, prema istim onim proljetnim vjerovnicima.

Eto, čekamo iduće manevre, a čitav škverski slučaj mogao bi biti razriješen tek koncem veljače. 

21. rujan 2023 22:47