StoryEditorOCM

alarm‘Sve oko mene je mrtvo...‘: veliki pomor dagnji u Novigradskom moru, sumnja se na parazita

Piše Zadarski.hr
18. siječnja 2023. - 12:55

U Novigradskom moru došlo je do pomora dagnji, javio je Radio Zadar. Uzgajivači su prve probleme na školjkama primijetili u rujnu prošle godine, u međuvremenu počele su ugibati u sve većim količinama. Bez uroda školjaka u cijelosti je ostao i Šime Maruna, vlasnik uzgajališta u Maslenici. Navodi kako je šteta na njegovim nasadima 100-postotna: 

- Iz dana u dan je to raslo, za mjesec i pol dana već je tu bilo 50 posto štete, u međuvremenu dvije analize u Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdile su nazočnost parazita, kod mene ima 30-ak tona daganja, sve je mrtvo, netko bi nam trebao dati neki savjet, reći što sada dalje. Sad smo svi mi obrtnici u Novigradskom moru isto kao i ta dagnja, praktički smo i mi gotovi. S kolegama je sve isto, 7 uzgajivača nas je ovdje u Novigradskom moru, kod svih je isto ko i kod mene, sve se poklapa, ima uzgajivača i sa puno više nasada... - doznajemo na uzgajalištu u Maslenici.

image

Uzgajivači će ostati bez čitavog uroda školjaka

Radio Zadar

- Na sve mjerodavne adrese smo se obratili, do danas nemamo nikakvog odgovora, netko nam mora reći što dalje - upozorava Šime Maruna. 

Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdio je za HRT kako prve analize ukazuju da je uzročnik pomora daganja u Novigradskom moru parazit: 

- Sumnjamo da se radi o parazitu koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan je. Daljnje su  pretrage u tijeku – uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij, ako se potvrdi to bi bilo prvi put da je taj parazit na dagnjama u Jadranu, potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta. To je otvoreni akvatorij, nažalost kao i s problemom s periskama i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izlječile dagnje, to su vremenski dugi postupci - kazao nam je Oraić.

image

Uginule dagnje

Radio Zadar
20. travanj 2024 15:19