StoryEditorOCM

projekt od 47 mil. knSvečano otvorena nova Ribarska luka Brižine: ‘Do danas nismo imali objekt koji bi servisirao sve potrebe naših ribara. Ovo je smjer kojim treba ići‘

Piše Mia Sesartić
27. kolovoza 2021. - 17:53

Na području Kaštelanskog bazena, na gatu u Brižinama u Kaštel Sućurcu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u petak novu Ribarsku luku Brižine, projekt vrijedan oko 47 milijuna kuna, a korisnici usluga luke su ribari, odnosno vlasnici ribarskih brodova te ribarske zajednice i korisnici iz prerađivačke i drugih industrija.

Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020. u okviru mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ministarstva poljoprivrede u najvećem propisanom iznosu nešto većem od 37 milijuna kuna.

Sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020. iznose 28 milijuna kuna, sredstva državnog proračuna nešto više od 9 milijuna kuna, dok ostatak čine vlastita sredstva Lučke uprave Split. HBOR je financirao projektnu dokumentaciju s oko 700 tisuća kuna, navedeno je ovom prilikom.

image
Ministrica Marija vUčković
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Drago mi je da smo danas ovdje na otvaranju ovog funkcionalnog, lijepog i korisnog objekta, reprezenta nove ribarske infrastrukture u Hrvatskoj. Putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ove Vlade ugovoreno je projekata u vrijednosti 359 milijuna kuna diljem Jadranske obale, brojimo ih 13, a od spomenutih 359 milijuna čak 211 milijuna kuna se odnosi na obnovu ili na novu ribarsku infrastrukturu u našoj prelijepoj Dalmaciji, na jugu Hrvatske. To je najveće ulaganje u ribarsku infrastrukturu otkad je Hrvatska uspostavila svoju samostalnost – kazala je tom prigodom ministrica, a zadovoljstvo realizacijom ovog projekta izrazio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

image
Ribarska luka Brižine
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ribarska luka je smještena unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja "Kaštelanski bazen C", u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split.

- Nepune dvije godine prošle su od početka radova, izuzetno sam ponosan i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u projektu i pomogli da se on realizira, da dobijemo luku na dobrobit svih naših ribara, jer prije izgradnje ribarske luke Brižine nismo imali objekt ovakvog tipa koji bi servisirao sve potrebe naših ribara. Ovo je smjer kojim treba ići i koji potvrđuje da se europskim novcem uz pomoć Vlade RH i nadležnih ministarstava kao i jedinica područne i lokalne samouprave mogu realizirati ovakvi projekti.

image
Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Lučka uprava Split neće stati na ovome, potpisali smo s Ministarstvom poljoprivrede i ugovor za nepovratna sredstva za ribarsku luku Komiža i ta luka ide dalje - kazao je ovom prigodom ravnatelj Lučke uprave Split doc. dr. sc. Vice Mihanović, posebno istaknuvši kako ga, što se tiče Luke Split, posebno veseli da je na sjednici Vlade njihov projekt Luke Stinice vrijedan 334 milijuna kuna proglašen strateškim projektom, te će značajno doprinijeti rasterećenju same gradske luke Split.

Da se puno ulaže u pomorsku infrastrukturu naglasio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Nadam se da ćemo uz ove dvije ribarske luke koje danas spominjemo, na Brižinama i u Komiži, kao i uz sve one druge projekte vezane za proširenje velikih luka, uz odluku da se luka na Stinicama proglašava lukom od strateškog interesa, zatvoriti sve potrebe naših građana, ali i turista na području Splitsko-dalmatinske županije - kazao je župan.

Tri zone


Ribarska luka Brižine nudi cjelovitu uslugu luke posebne namjene koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila i iskrcajno je mjesto za ribarska plovila.

Omogućen je uređeni i sistematizirani privez brodova. Akvatorij za privez brodova podijeljena je u tri zone.

Izgrađen je i objekt ukupne bruto površine oko 1292 metra četvorna, smješten u središnjem dijelu platoa gata, za prihvat i uskladištenje, a u njemu će se naći hladnjače, skladišta, garderobe, sanitarije, uredi…

Peračić: Dati smisao i ljudima i prostoru


- Važno je bilo da arhitektura da na važnosti i ovom zaljevu, i njegovoj povijesti, i staroj Saloni, i Kaštelima kao novom gradu koji se tu razvija, da uspostavi neku kvalitetu, da ne bude samo servisna zgrada nego arhitektura koja će dati smisao i ljudima i prostoru - kazao je autor i projektant arhitektonskog dijela Ribarske luke, Dinko Peračić, koji je za ovaj projekt, kako je navedeno, uvršten među šest najboljih projekata u Hrvatskoj za 2020. godinu te nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Viktor Kovačić".

image
Projektant Dinko Peračić
Vladimir Dugandžić/Cropix
25. travanj 2024 14:10