StoryEditorOCM

HMS BELOSŠvedska šalje ronilačke specijalce da ispitaju curenje plinovoda Sjeverni tok

Piše Hina
3. listopada 2022. - 18:56

Švedska je u ponedjeljak poslala ronilački brod na mjesto prošlotjedne eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru kako bi ispitali incident kojim je onemogućen transport ruskog plina tom rutom.

Europa istražuje što je uzrokovalo pucanje triju cjevovoda plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Europski dužnosnici sumnjaju da je eksplozija u blizini švedskih i danskih voda proizvod sabotaže koju je Moskva ubrzo pokušala prišiti Zapadu, sugerirajući da od toga korist imaju Sjedinjene Američke Države.

"Obalna straža odgovorna je za misiju, ali mi ih podržavamo jedinicama", rekao je glasnogovornik švedske mornarice Jimmie Adamsson za Reuters.

"Jedino ćemo imenovati HMS Belos koji je podmornica za spašavanje i plovilo za ronjenje", dodao je.

HMS Belos dužine 105 metara najveći je brod švedske mornarice izgrađen 1985. godine u nizozemskom brodogradilištu De Hoop. Uz široku paletu ronilica i robota svih veličina, od opreme vrijedi spomenuti dekompresijsku komoru za 40 ljudi, dizalicu kapaciteta 55 tona i dinamičke stabilizatore za držanje pozicije bez sidra. Brod ima zvono za ronjenje do dubine od 60 metara i ronilačke sustave maksimalnog dosega 1000 metara.

image

HMS Belos

Švedska obalna straža rekla je da je Sjeverni tok 1 prestao curiti, ali rezultati preleta sugeriraju da plin i dalje curi iz Sjevernog toka 2 i izlazi na površinu u radijusu od 30 metara.

Kremlj je u ponedjeljak pojačao optužbe da je Zapad kriv za eksploziju, poručivši da zbog toga Sjedinjene Američke Države mogu povećati prodaju i cijenu svog ukapljenog plina. Washington je odlučno zanijekao bilo kakvu umiješanost.

Europske zemlje sumnjaju na sabotažu, ali su odbile reći tko stoji iza nje.

Energetska tvrtka pod kontrolom Kremlja Gazprom objavila je da bi plin mogao nastaviti teći preostalim netaknutim cjevovodom Sjevernog toka 2, što će vjerojatno biti odbačeno s obzirom na to da je Sjeverni tok 2 blokiran uoči ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

"Ako se donese odluka o početku isporuke kroz liniju B Sjevernog toka 2, prirodni plin će se upumpavati u plinovod nakon što nadzorna tijela provjere i verificiraju integritet sustava", poručio je Gazprom.

Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku nikada nije bio operativan.

23. travanj 2024 08:23