StoryEditorOCM

zločinačko udruženjeŠvercerima prstaca, trpova i ježinaca određen jednomjesečni istražni zatvor, Talijani ga mogu zamijeniti novčanim jamstvom

21. srpnja 2022. - 16:30

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu Vladimir Živaljić u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor šestorici hrvatskih i petorici talijanskih državljana koje sumnjiče da su kao zločinačko udruženje vadili i krijumčarili zaštićene divlje morske vrste.

Time su, po sumnjama policije i Uskoka, oštetili državni proračun oštetili za više od 11 milijuna kuna i pritom podijelili najmanje 700 tisuća kuna.

Istražni zatvor za šestero Hrvata određen je zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok je četvero Talijana, od kojih jedan nije dostupan hrvatskom pravosuđu, pritvoreno i zbog opasnosti od bijega. Još jedan Talijan u istražnom je zatvoru samo zbog opasnosti od bijega.

Svi Talijani istražni zatvor mogu zamijeniti novčanim jamstvom.

Sudac Živaljić nije prihvatio prijedlog Uskoka da se osmorici istražni zatvor odredi zbog mogućnosti ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače, a mišljenja je, suprotno prijedlozima branitelja, i kako se s obzirom na vrstu i težinu djela mjera istražnog zatvora ne može zamijeniti blažom mjerom, odnosno mjerom opreza.

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 11 hrvatskih i pet talijanskih državljana koje sumnjiče da su kao zločinačko udruženje vadili i krijumčarili zaštićene divlje vrste – morske trpove i ježince za talijansko i prstace za hrvatsko tržište.

Osumnjičeni organizator skupinu je navodno okupio još u ožujku povezujući prijavljene i još neke nepoznate osobe kako bi zaradili na krijumčarenju trpa, igličastog ježinca, pjegavog ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Sakupljanje trpova u Hrvatskoj je u potpunosti je zabranjeno, dok je za skupljanje pjegavog ježinca potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog ministarstva. Igličasti ježinci i prstaci također su strogo zaštićene vrste.

20. rujan 2023 13:26