StoryEditorOCM

analiza wwf-aSvjetska trgovina mesom morskih pasa i raža biznis je težak preko dvije milijarde eura, a u njega je uključeno više od 200 zemalja!

Piše OM
14. srpnja 2021. - 12:18

Više od 200 zemalja i teritorija je uključeno u globalnu trgovinu mesom morskih pasa i raža, čija je vrijednost za razdoblje od 2012. do 2019. godine procijenjena na 2,2 milijarde eura. Pri tome je Španjolska najveći svjetski izvoznik, Italija je najveći uvoznik, a zemlje EU čine više od 20% ukupne trgovine, stoji u priopćenju WWF-a.

Na Svjetski dan svjesnosti o morskim psima (14. srpnja) WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode predstavlja analizu „Mreža mesa morskih pasa i raža: dubok zaron u globalnu aferu“ (The shark and ray meat network: a deep dive into a global affair) koja baca novo svjetlo na ovu vrlo složenu trgovinu koja pridonosi kontinuiranom padu vrsta morskih pasa i raža u našim morima.

image
Jeff Rotman/WWF

WWF i tim znanstvenika su razvili prvu analizu globalne trgovine mesom morskih pasa i raža koja otkriva ne samo glavne uvoznike i izvoznike mesa morskih pasa i raža, nego i zemlje posrednike koje imaju ključnu ulogu u cijelom procesu trgovine.

Izvještaj jasno pokazuje kako i gdje usmjeriti međunarodne napore kako bi se smanjio pad populacija morskih pasa i raža, te poziva na daleko veću transparentnost i sljedivost potrebnu za zaustavljanje stalnog iscrpljivanja ovih vrsta, ali i oceana uopće.

Danas su se populacije nekih vrsta smanjile za čak 95%, a izumiranje prijeti 36% od 1200 poznatih vrsta morskih pasa i raža. 

image
Raža manta, Meksiko
Srđan Vrančić/Cropix

“Premda se Hrvatska ne nalazi u krugu zemalja koje svojim trgovinom morskih pasa i raža značajno utječe na globalno stanje ove ugrožene skupine riba, problemi vezani uz njihov ribolov i stavljanje na tržište svakako postoje. U Hrvatskoj je prema zakonu o zaštiti prirode strogo zaštićeno 23 vrsta morskih pasa i raža, a čak 41 vrsti dodijeljena je neka kategorija ugroženosti. Što zbog nemara i neznanja, što zbog namjernog nepoštivanja propisa, na našim tržnicama se često mogu vidjeti strogo zaštićene i ugrožene vrste morskih pasa i raža”, ističe Patrik Krstinić iz WWF Adrije. 

Potražnja za perajama morskih pasa, prvenstveno u azijskim zemljama gdje je potrošnja juhe od peraja najveća, dobro je poznata kao pokretač prekomjernog izlova morskih pasa.

image
Edward Parker/WWF

No, ovo novo izvješće ističe jedan mnogo opsežniji problem kojeg mnogi nisu svjesni, a to je svjetska trgovina mesom morskih pasa koja je veća i svojim opsegom i vrijednošću. 

„Jedemo više mesa morskog psa i raža nego što mislimo, a to se događa svugdje, uključujući Europu, s ozbiljnim posljedicama za neke vrste kojima prijeti izumiranje. Morski psi i raže migriraju više kad su mrtvi nego živi jer njihovo meso prelazi preko 200-tinjak granica. Pri tome neke mediteranske i europske zemlje imaju ključnu ulogu uvoznika, izvoznika i potrošača. To je globalna trgovina koja zahtjeva upravljanje i transparentnost za borbu protiv ilegalnog i brzog iscrpljivanja populacija morskih pasa i raža u oceanu“, naglašava Simone Niedermueller iz WWF-ove mediteranske morske inicijative.

image
Grebenski morski pas s bijelim vrhom (Triaenodon obesus) snimljen u Meksiku
Srđan Vrančić/Cropix

Španjolska dominira izvozom, opskrbljujući 85 zemalja, a najvažnije trgovinske razmjene mesa morskih pasa i raža odvijaju se između Španjolske i Japana, Španjolske s Ujedinjenim Kraljevstvom, Španjolske s Portugalom, Japana i Paname te Japana s Kinom. 

EU je glavni dobavljač jugoistočnim i istočnim azijskim tržištima, s vlastitim izvozom i uvozom koji čine oko 22% ukupne svjetske trgovine mesom morskih pasa. 

Edukacija javnosti o problemu izlova i trgovine zaštićenih i ugroženih morskih pasa i raža te povećana kontrola sljedivosti ključni su koraci u njihovom očuvanju te obnavljanju ravnoteže u morskim staništima.

image
Scott McKenzie/WWF
23. travanj 2024 21:10