StoryEditorOCM

apel ics-aTajnik Međunarodne brodske komore: Pomorci se ne smiju zaboraviti sada kada je incident u Sueskom kanalu prošao

Piše OM
1. travnja 2021. - 13:12

- ICS je sretan te nam je laknulo kada smo primili vijest o uspješnom odsukavanju Ever Given-a i da se promet u Sueskom kanalu počeo normalizirati. Također pozdravljamo tim koji je vodio ovu akciju danonoćno dok je ostatak svijeta budno promatrao svaki korak – izjavio je Guy Platten, tajnik ICS-a (Međunarodne brodske komore), prenosi Pomorac.net.

- Ovaj incident doveo je u središte pozornosti važnost pomorstva te njegovu ulogu u svakodnevnom životu i osjetljivu prirodu globalnog lanca opskrbe.

Procjenjuje se da 12% globalne trgovine prolazi Sueskim kanalom, što obuhvaća više od milijardu tona robe svake godine. To uključuje većinu trgovine između Azije i Europe. Laknulo mi je što će se roba poput hrane, goriva, vitalne medicinske opreme ponovno početi slobodno kretati. ICS očekuje da će rezultati istrage incidenta biti javno objavljeni, kako bi se osiguralo da se iz ovog primjera izvuče lekcija.

Tu je i još jedno, sveprisutnije pitanje koje trenutno prijeti globalnoj trgovini, tekuća kriza smjena posade u brodarstvu. Na 200.000 pomoraca utječu restriktivne mjere putovanja koje ih zaustavljaju u ukrcavanju ili iskrcavanju s brodova.

Nadam se da će ovaj incident podsjetiti vlade na vitalnu ulogu koju pomorci i brodari igraju u održavanju svjetske trgovine. Pomorci se ne smiju zaboraviti sada kada je ovaj incident prošao – stoji u izjavi Plattena.

19. travanj 2024 15:47