StoryEditor

Šeherezada od 700 milijunaTalijanska vlada naložila zapljenu jahte koju su mediji povezali s Putinom. Navodno pripada bivšem vlasniku Rosnjefta koji nije obuhvaćen sankcijama

6. svibnja 2022. - 18:21

Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Elegantna jahta Šeherezada sa šest paluba od rujna je na popravku u talijanskoj luci Marina di Carrara, ali zbog nedavnih aktivnosti moglo se naslutiti da se posada priprema za isplovljavanje.

Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije.

image
AFP

Šeherezada ima dvije platforme za slijetanje helikoptera i može primiti 18 gostiju i 40 članova posade. Nikad nije objavljeno ime njezina vlasnika, ali se govorilo da pripada Putinu ili bliskom članu njegova kruga.

Izvor izravno upoznat s istragom plovila rekao je da talijanska policija vjeruje da je vlasnik jahte Eduard Hudainatov, bivši vlasnik Rosnjefta koji trenutačno nije obuhvaćen sankcijama EU-a.

Ministarstvo financija nije imenovalo vlasnika, ali je priopćilo da je od EU-a zatražilo da ga uvrsti na popis osoba pod sankcijama te je naložilo zapljenu jahte dok se ne donese takva odluka.

image
AFP
26. lipanj 2022 18:29