StoryEditorOCM

detalji akcijeNačelnik pomorske policije o krivolovcima uhvaćenima u izlovu tune: Tamo su im savršeni uvjeti, skriveni su od pogleda i vremenskih neprilika

Piše Marija Vuković
16. veljače 2021. - 07:44

U nedopuštenom izlovu tune u uvali Smrka na Braču ovog vikenda uhvaćeni su 39-godišnjak i 30-godišnjak. Kako je policija priopćila, uhvaćeni su od strane policajaca i Postaje pomorske policije u subotu, 13. veljače, prvi s dvije tune ukupne težine 76 kilograma, a drugi s jednom tunom težine 40 kg.

Nedopušteni ribolov skupo će ih koštati: osim prekršajne prijave, moraju nadoknaditi štetu nanesenu ribama i morskim organizmima u iznosu od 48.640 kuna, odnosno 25.600 kuna.

– U ovom i sličnim slučajevima počinitelji, osim novčane kazne za prekršaj, moraju platiti i naknadu štete, a što je puno veći novčani iznos – započinje Joso Vujić, načelnik splitske pomorske policije, svoj komentar o krivolovcima koji su prošlog vikenda uhvaćeni u izlovu plavoperajne tune, čiji je lov dopušteno obavljati samo na način "ulovi i pusti", tako da se ulovljena tuna mora pustiti prije nego je uopće podignuta na brod.

Osobe su lovile individualno, svaka na svom brodu. Stariji muškarac uhvaćen je s dvije tune ukupne težine 76 kilograma, dok je drugi počinitelj tijekom ribolova imao manje sreće uhvativši jednu tunu od 40 kilograma.

I u pravu je Vujić kad kaže da je iznos kazne zanemariv, jer kazna za ovakav krivolov tune iznosi samo od 2000 do 5000 kuna, ali naknada štete koju moraju isplatiti po Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima iznosi visokih 640 kuna po kilogramu ulovljene tune.

Zabrana od prošle godine

Krivolov ove vrijedne ribe nije novost pa je upravo zbog toga od 2020. godine njezin lov dopušten samo tako da se tuna ulovi i pusti odmah bez dizanja na brodicu.

– Lov kao takav nije zabranjen, ali tuna se mora pustiti. Oni su uhvaćeni kako tunu podižu na brodicu i poslije je ukrcavaju u svoja vozila s namjerom da se ona dalje odnese na tržište i proda – govori nam dalje Vujić, te dodaje kako je, nažalost, krivolov oblik lova s kojim se često moraju uhvatiti u koštac.

– Surađujemo prvenstveno s Ribarskom inspekcijom i obalnom stražom, stalno smo u obilasku na terenu – nastavlja pomorski načelnik, koji je ponosan na činjenicu da se od kraja prošle godine pa sve dosad sve češće krivolovu uspijeva stati na kraj.

To da se krivolovci namjerno skupljaju na južnoj strani otoka Brača, našeg sugovornika ne čudi.

– To im je područje posebno zanimljivo. U blizini se nalazi tunogojilište "Sardina" u Postirima, kao i vojni potkop koji služi kao sklonište brodovima, gdje građani sklanjaju svoja plovila na sigurno, a za samo nekoliko minuta mogu mirno isploviti na "poštu". Tamo su im savršeni uvjeti, skriveni su od pogleda i vremenskih neprilika, a u kratkom vremenu od izlaska mogu doći do prostora gdje se love tune. Posebno su zaštićeni od bure, ali ne toliko od juga – govori Vujić, koji objašnjava kako je vojni prokop nastao još za vrijeme JNA, kada je bio predviđen za vojne brodove, zbog čega ga je gotovo nemoguće vidjeti s mora, ali i s obale.

Skrivene kao u čahuri, brodice koje koriste kradljivci tune tako se jednostavno pridruže drugim brodovima koje lokalni stanovnici ostavljaju vezane i na sigurnom.

Oba počinitelja koja su uhvaćena na Braču napravila su još jedan prekršaj, a to je da se ne smiju nalaziti unutar 300 metara od oznake uzgajališta tune, što su prekršili jer su ih policajci uočili na samo 30 do 40 metara udaljenosti od kaveza tunogojilišta.

Kako doznajemo, po protokolu svaka ovakva zapljena predaje se djelatnicima tvrtke "Agroproteinka". Što je jučer i učinjeno. "Agroproteinka", što joj i samo ime govori, među ostalim, prerađuje nusproizvode životinjskog podrijetla, nusproizvode koji nisu opasni za zdravlje životinja pa se mogu koristiti kao komponenta za hranu za kućne ljubimce te u prehrani akvakulture.

20. travanj 2024 10:29