StoryEditorOCM

VAPOR VELIKOG SRCATijat (još) ne gasi svoje motore? Jadrolinijin veteran zaplovio prema šibenskim otocima

Piše Ana Petrić/Šibenski.hr
2. srpnja 2023. - 09:31

Ne damo ga. I on se ne da – riječi su koje se mogu pročitati u grupi ‘‘Tijat u srcu" na Facebooku, a čiji su članovi zaljubljenici u "Jadrolinijina" veterana koji je zadnjeg dana lipnja, trebao posljednji put isploviti na "svoju" liniju Šibenik – Zlarin –​ Prvić Luka –​ Prvić Šepurine – Vodice.

Nakon 68 godina vjerne službe, taj je putnički brod imao ‘‘papire‘‘ za plovidbu najprije do 1. lipnja, zatim su produženi do 1. srpnja, a jučer smo doznali kako će se "Tijat" na liniji prema šibenskim školjima ipak zadržati još neko (kratko) vrijeme. Od "Jadrolinije" smo zatražili očitovanje o cijeloj situaciji, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Iako se zaslužena mirovina broda izgrađenog 1955. godine u splitskom škveru najavljuje već dugo, a očigledno i odgađa više puta, njegova je sudbina još uvijek neizvjesna. Upravo su članovi spomenute grupe na društvenoj mreži odlučni u pokušaju da spase "Tijat" od rezališta, njihova je ideja pretvoriti ga u prvi hrvatski brod-muzej, jer su, još u travnju, pokrenuli peticiju ‘‘Sačuvajmo ‘Tijat‘ nakon prestanka aktivne plovidbe u ‘Jadroliniji‘‘‘.

Mali brod velikog srca, omiljen je među putnicima, otočanima i onima s kraja, ali i posadom i, iako se još ne zna koji će ga brod zamijeniti u službi, u srcima ljudi neće ga zamijeniti ni jedan drugi. Srećom, želju za spašavanjem "Tijata" s građanima dijele i Marko Jelić (nezavisni), župan šibensko-kninski, te Željko Burić (HDZ), šibenski gradonačelnik, koji nam je nedavno i potvrdio kako u gradskoj upravi rade na tome da se legendarni "vapor" spasi od rezališta.

I zaista, legendarni ‘‘Tijat‘‘ još jednom je upalio svoje motore i zaplovio put linije 505.

04. svibanj 2024 05:25