StoryEditorOCM

tragedija na moruTijekom ronjenja kod otoka Sušca smrtno stradala poznata slovenska roniteljica Irena Čok

Piše M. I.
11. kolovoza 2023. - 11:15

Tijekom ronjenja kod otoka Sušca prije nekoliko dana, smrtno je stradala 46-godišnja Irena Čok, predsjednica Društva za istraživanje mora i članica nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza. Ona je ronila s ronilačkom opremom, a prilikom izrona s 50 metara dubina, nešto je pošlo po zlu. Okolnosti tragedije još nisu poznate, no navodno se dogodila tijekom dekompresije nakon završetka ronjenja.

Na ovu tužnu vijest reagirala je slovenska ronilačka zajednica u kojoj je Irena bila aktivna već 20 godina.

"Bila je vrlo posvećena ronjenju, posebice podvodnoj fotografiji, gdje je između ostalog bila i državna prvakinja. S Ireninom smrću slovensko ronjenje je mnogo izgubilo", objavila je Slovenska ronilačka zajednica u kojoj je Čok bila članica nadzornog odbora SPZ i predsjednica Društva za istraživanje mora - DRM Ljubljana.

Irena je bila instruktorica rekreativnog ronjenja, a završila je i tečajeve tehničkog ronjenja, a velika ljubav bila joj je i speleoronjenje.

Proteklih 15 godina bavila se i podvodnom fotografijom u čemu je bila priznata i nagrađivana, a angažirala se i oko organizacije samih natječaja. Mentor i partner joj je bio fotograf Borut Furlan.

U DRM Ljubljana bila je voditeljica sekcije za podvodnu fotografiju, a 2014. godine postaje predsjednica DRM Ljubljana.

Kao instruktorica CMAS-a bila je aktivna je u edukacijskoj sekciji u provođenju tečajeva ronjenja i ronilačkih kampova. Od 2013. godine članica je i udruge PLK Koper, gdje sudjeluje uglavnom u njenoj sekciji tehničkog ronjenja, a od 2015. godine članica je Nove sub iz Kamnika, također u sekciji tehničkog ronjenja.

Objavila je već mnoge članke i reportaže s podvodnim fotografijama, sudjelovala na nekoliko izložbi fotografije, uključujući i kalendar SPZ-a.

Istog dana kada je preminula Irena Čok, dogodila se još jedna ronilačka nesreća. Na Korčuli je tijekom ronjenja na dah uz instruktora smrtno nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke.

Iako su obje žene ronile na posve drukčiji način, ovo je samo podsjetnik na opasnosti koje kriju zaroni u morske dubine koje, nažalost, uzimaju danak i kod najiskusnijih ronilaca.

02. svibanj 2024 01:16