StoryEditorOCM

inovativna rješenjaTimovi iz Poljske i Francuske pobjednici međunarodnog SEA-EU Makeathona, Splićani osvojili treće mjesto

Piše Sveučilište u Splitu/OM
11. ožujka 2022. - 13:52

Završno događanje SEA-EU Makeathona, gdje je šest timova (dva sa Sveučilišta u Brestu, jedan sa Sveučilišta u Cádizu, jedan sa Sveučilišta u Gdansku i dva sa Sveučilišta u Splitu) predstavilo svoja inovativna rješenja koja će doprinijeti održivosti naših kampusa, održano je u četvrtak, 10. ožujka, u prostorima SPINIT inkubatora, objavljeno je na web stranici Sveučilišta u Splitu.

Nakon što su timovi predstavili svoja rješenja, žiri sastavljen od predstavnika svih partnerskih sveučilišta proglasio je pobjednike: na prvom mjestu našla su se dva tima - Sveučilište u Gdansku sa svojom mobilnom aplikacijom Study Buddy te tim sa Sveučilišta u Brestu s projektom The second life of lab plastic waste. Treće mjesto osvojio je tim sa Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem SEA ID.

Na početku natjecanja, prisutne je pozdravio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić. Istaknuo je važnost ekološke osviještenosti kada su u pitanju mora koja okružuju države čija su sveučilišta članovi SEA-EU alijanse te je svim uključenim natjecateljima zahvalio na njihovim inovacijama i poželio im sreću.

Prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, koja je također bila i jedna od članova žirija SEA-EU Makeathona, pohvalila je sve natjecatelje te istaknula kako će se inzistirati na održivosti svih predstavljenih inovacija te im pružiti podršku za daljnji razvoj predstavljenih ideja na sveučilištima diljem SEA-EU alijanse. Također je izrazila nadu da će ova hvalevrijedna inicijativa iznjedriti brojne studentske suradnje, ali i nove zajedničke projekte.

image
Sveučilište u Splitu

U petak, drugog dana SEA-EU Makeathona, studenti imaju priliku upoznati život na splitskom Sveučilišnom kampusu te proučiti mogućnosti suradnje na projektima sa svojim splitskim kolegama. Za to će vrijeme predstavnici SEA-EU Sveučilišta razmjenjivati svoja iskustva o organiziranju lokalnih Makeathon događanja kako bi svoje zaključke ugradili u zajednički pozicijski dokument za Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), čiji je cilj stvoriti učinkovitija i inovativnija rješenja za Europu.

SEA-EU Makeathon natjecanje je dio aktivnosti alijanse Europskog sveučilišta mora SEA-EU, a organiziraju ga Sveučilište u Brestu, Sveučilište u Cadizu, Sveučilište u Gdanjsku, Sveučilište na Malti i Sveučilište u Splitu, uz podršku Sveučilišta u Kielu. 

U sklopu natjecanja, timovi su trebali dizajnirati i razviti digitalni ili fizički prototip proizvoda ili usluge koji je u skladu s barem jednim UN-ovim ciljem održivog razvoja i koji se može primijeniti na kampusu.

Makeathon je format natjecanja koji, za razliku od hackathona koji obično traje 48 sati, traje cijeli mjesec. Natjecatelji su, uz pomoć inovacijskih stručnjaka, za vrijeme svojih lokalnih Makeathon natjecanja na matičnim Sveučilištima imali priliku kreirati, testirati i poboljšati usluge i proizvode, a sve u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

image
Svi nagrađeni na SEA-EU Makeathonu
Sveučilište u Splitu

Za bolju pripremu ideja, tijekom listopada i studenog prošle godine, održan je i program edukacija SEA-EU Makeathon natjecanja koji je bio otvoren svim zainteresiranim studentima sa svih sveučilišta alijanse koji su željeli učiti o održivosti, kao i o tome kako uskladiti svoje projekte s UN-ovim ciljevima održivog razvoja te kako ideje dobro prezentirati i iskoristiti potencijal intelektualnog vlasništva.

Timovi i projekti koji su sudjelovali na SEA-EU Makeathonu u Splitu

• Study Buddy! (Sveučilište u Gdanjsku)

Study Buddy projekt se odnosi na izgradnju platforme koja pruža studentima pomoć na mnogim razinama. Između ostalog, sadrži opcije podučavanja, foruma putem kojeg se može postavljati pitanja o aktivnostima sveučilišta, predmetima i zadatcima i sl. Studenti, posebno studenti prve godine, trebaju imati mjesto za kontakt jedni s drugima i međusobnu pomoć koju nudi Sveučilište. Već je napravljen prototip aplikacije i koja se i dalje razvija. Također je stvoren stalan kontaktu sa Sveučilištem u Gdanjsku koje je pokazalo spremnost za suradnju.

image
Pobjednici SEA-EU Makeathona
Sveučilište u Splitu

• Exterior plant wall (Sveučilište u Brestu)

Projekt tima iz Bresta bavi se stvaranjem vanjskog biljnog zida pomoću biljaka penjačica na stepenicama Ubo Open Factoryja. U sklopu projekta već je pripremljen i odrađen eksperiment na kampusu Sveučilišta u Brestu.

• Creation of a solidarity orchard (Sveučilište u Brestu)

Sveučilišni centar Quimper ima nekoliko zelenih površina koje se ne koriste. Stvaranje voćnjaka za studente i osoblje, uglavnom sastavljenog od stabala jabuka, krušaka i šljiva, ako je moguće s lokalnim ili starim sortama kako bi se kombinirao aspekt očuvanja s širenjem ovih sorti, omogućit će podizanje svijesti o biološkoj raznolikosti među studentima i osobljem. Održavanje voćaka bit će tema radionica otvorenih za javnost. Što se tiče berbi, one će biti namijenjene studentima, djelatnicima, sveučilišnom restoranu i prodavaonici. Provedba ovog projekta omogućit će i postavljanje cvjetnih grmova za privlačenje insekata koji traže hranu i oprašivanje, nastambe za kukce i gnijezda u velikim stablima.

• SEA-EU ALIVE (Sveučilište u Cadizu)

Tijekom lokalnog Makeathona, tim je shvatio da se većina studenata ne koristi okruženjem i aktivnostima koje Sveučilište (unutar SEA-EU alijanse) pruža. Cilj projekta je stvaranje mobilne aplikacije koja će pružati uvid u događanja i omogućiti informiranost i veće iskorištavanje studentskih mogućnosti na kampusu.

• The second life of lab plastics waste (Sveučilište u Brestu)

Cilj projekta je recikliranje plastičnog otpada nastalog istraživačkim aktivnostima u laboratoriju (tube, vrhovi za pipete, boce...) kako bi se stvorili trajni i poželjni predmeti. Ideja je stvoriti petlju pretvarajući ovaj plastični otpad u svakodnevne predmete života laboratorija. Tijekom Makeathona izradili smo prototip konusnih držača cijevi izrađenih od reciklirane plastike, kao i kantu za sortiranje koja će se postaviti u laboratorije za razvrstavanje plastike na izvoru.

• SEA ID (Sveučilište u Splitu)

Udruga Oceanus tijekom lokalnog natjecanja napravila je aplikaciju koja obradom slike ulovljene ribe daje osnovne informacije o vrsti, poput duljine, težine i ugroženosti. Aplikacija se može koristiti za edukativne svrhe, tj. razvoj ove aplikacije pomoći će SEA-EU studentima da nauče i pridonose više znanosti kroz učenje o morskome životu.

• CRO SEA CLEAN APP (Sveučilište u Splitu)

CRO SEA CLEAN APP udruge Sunce i Instituta za oceanografiju i ribarstvo aplikacija je za evidenciju količine otpada prikupljenog tijekom akcija čišćenja mora i obala. Uz to, aplikacija će imati opcije organiziranja akcija čišćenja kao i prijave pronalaska otpada na plažama i u morima što će uvelike pomoći u održavanju čistoće plaža Jadranskog mora.

16. travanj 2024 12:15