StoryEditorOCM

oni su budućnostTonka, Martina i Petar najbolji su studenti Sveučilišnog odjela za studije mora: ‘More je jedno, treba ga čuvati, a to je lakše ako nas ima više‘

Piše Mila Puljiz/Universitas
6. travnja 2022. - 10:40

Nastavljamo s predstavljanjem najboljih studenata Sveučilišta u Splitu. Oni su Tonka Dujmović, Martina Čagalj i Petar Crmarić, a dolaze sa Sveučilišnog odjela za studije mora.

Tonka Dujmović završila je studij Međunarodnih odnosa u Zagrebu, nakon čega se zaljubila u Split te je sada na prvoj godini preddiplomskog studija Biologija i tehnologija mora. Martina Čagalj je magistra inženjerka Morskog ribarstva od 2016. godine, a trenutno je zaposlena kao doktorandica na H2020 PRIMA projektu BioProMedFood, financiranog od Europske unije.

- U sklopu projekta istražujemo bioaktivne spojeve ekstrahirane iz morskih algi i nusproizvoda agro-prehrambene industrije kako bi produljili rok trajanja lako kvarljive hrane iz mediteranskog podneblja te poboljšali njezinu sigurnost - objasnila je Martina.

Petar Crmarić je sveučilišni prvostupnik inženjer Morskog ribarstva i student druge godine diplomskog studija, smjer Morsko ribarstvo.

- Iako živim u Splitu, moji korijeni potiču s otoka Prvića i Šolte, gdje provodim svaki slobodni trenutak. Odrastao sam na moru te od ranog djetinjstva zavolio sve što more pruža, pa se tako i odlučio baviti znanostima mora kad odrastem. Time rečeno, Sveučilišni odjel za studije mora je bio moj prvi i jedini odabir - kazao je Petar, inače i član Podvodno Istraživačkog Kluba Sveučilišta u Splitu s ciljem promicanja, razvijanja i unaprjeđivanja ronjenja, kao i zaštita i očuvanje podvodne prirodne i kulturne baštine.

image

Petar Crmarić: Sveučilišni odjel za studije mora je bio moj prvi i jedini odabir

Jakov Prkić/Cropix

Veliki zaljubljenik u more je i Tonka.

- S početkom pandemije uzela sam apsolventsku godinu na prošlom fakultetu i dala si vremena da otkrijem što me zapravo zanima i čime se želim baviti u životu. Tako sam to prvo pandemijsko ljeto položila za ronioca, kasnije za skipera c kategorije i shvatila da se definitivno želim baviti morem - kazala je Tonka, koja vodi i emisiju "Veliku s ladnim" na Radio Kampusu, ali je aktivna i u udruzi "Oceanus".

- Trudim se biti što aktivniji član, tako da sam recimo u studenom sudjelovala u čišćenju ACI Split. Sudjelujem u raznim projektima i na taj način sam upoznala jako puno različitih ljudi i ostvarila sam razne kontakte - dodala je.

Studenti Odjela odrađuju i praksu na brojnim lokacijama. Tomislav je praksu odradio na Institutu za oceanografiju i ribarstvo na istraživanju na tunama, a uz to sezonski radi kao nacionalni promatrač na tunolovu za gospodarske svrhe istog Instituta i MPS Uprave ribarstva. Obavezni praktični dio odradila je i Martina.

- Naravno, praksa je uključena u program studija. Međutim, osim obavezne prakse uvijek nam se pružala mogućnost volontiranja na znanstvenim projektima naših profesora pa sam tako volontirala na projektima Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Odjela za studije mora. Već tada sam shvatila kako se želim baviti znanstvenim radom - kazala je Martina, koja je iznimno aktivna na mnogim poljima.

Već je objavila deset znanstvenih radova te dva poglavlja, ali je i član organizacijskog odbora Festivala znanosti te naslovni asistent na Zavodu za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta, gdje drži vježbe i seminare iz kolegija Tehnologija prerade proizvoda ribarstva.

- Moram zahvaliti svojoj mentorici, izv. prof. Vidi Šimat, koja me od samog početka podržavala, usmjeravala i uključivala u znanstveni rad. Od izuzetne mi je važnosti i potpora koju dobivam od tima iz Odjela za znanost i inovacije, uprave moga matičnog Odjela, ali i partnera sa ostalih sastavnica Sveučilišta - dodala je Martina.

Što se tiče planova za budućnost, Petar nam je kazao kako ne želi gledati toliko daleko u budućnost, već uživati u procesu i pustiti da ga njegov rad i rezultati odvedu gdje treba.

- Cilj je ostati u Hrvatskoj, živjeti na moru bez kojeg ne mogu, a prilika za posao obično dođe kad se najmanje nadaš. Više težim terenskim istraživanjima nego uredskom poslu pa se zasada trudim ići u tom smjeru - zaključio je Petar.

- Kada razmišljam o budućnosti, definitivno se vidim u radu u struci i u/na moru. Tip sam osobe koji živi u trenutku i fokus mi je na vlastitom napredovanju. Taj rad može dovesti samo do pozitivnog razvoja u struci kasnije, za koju sam sigurna da ću naći posao - zaključila je Tonka, a svim zainteresiranim budućim studentima poručila "More je jedno, treba ga čuvati, a to je lakše ako nas ima više!"

19. travanj 2024 16:31