StoryEditorOCM

Preporuke HAZU-aTraži se povlačenje prijedloga Zakona o pomorskom dobru: ‘Dajte lokalnim ljudima prednost pri dodjeli komunalnog veza‘

Piše Hina
12. prosinca 2022. - 17:00
Znanstveno vijeće za turizam i prostor, između ostalog, traži da se  lokalnom stanovništvu omogući pravo na prednost pri dodjeli komunalnog vezaIlustracija Vojko Bašić/Cropix

Znanstveno vijeće za turizam i prostor HAZU pozvalo je u ponedjeljak Vladu da prijedlog Zakona o pomorskom dobru vrati na ponovno savjetovanje nakon što je ocijenilo da je "teorijski i strukturalno nekoherentan, pravno nedorađen, a u nekom dijelovima i sam sebi suprotstavljen".

U preporukama koje je odaslalo Znanstveno vijeće ističe se da je u prijedlogu pojam pomorskog dobra određen suprotno imanentnom karakteru općeg dobra, pa smatra da ga treba vratiti u javnu raspravu tek nakon što se uskladi s Ustavom, europskom Direktivom o dodjeli ugovora o koncesijama iz 2014. godine i drugim komplementarnim zakonskim aktima, a osobito Uredbom o zaštiti zaštićenog obalnog područja mora.

Vijeće traži da se trajanje koncesija iz područja turizma skrati na 40 godina jer duže koncesije nisu gospodarski opravdane, a ugrožavaju turističku konkurentnost i društveni razvoj jedinica lokalne samouprave.

Također traži da se lokalnom stanovništvu omogući pravo na prednost pri dodjeli komunalnog veza, kao i druge povlastice koje služe gospodarskoj, demografskoj i kulturnoj održivosti lokalnih zajednica.

Vijeće zahtijeva da se pomorsko dobro s obilježjima nedirnute prirode isključi iz turističkih zona i dođe pod nadzor javnih službi.

Traži i donošenje taksativnog sustava turističkih koncesija na pomorskom dobru kako bi se osigurao javni monitoring sveukupnih učinaka koncesijske politike na održivost prostorne i turističke politike u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 16:54