StoryEditorOCM

ŠUICINO KUMČETri dana nakon Amerikanaca u Split su se vratili i hrvatski predstavnici u NATO-voj vojnoj vježbi

Piše Hina
6. studenog 2022. - 10:41

Uplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik u splitsku luku Lora, u subotu je završen angažman 6. hrvatskog kontingenta u NATO-voj operaciji - Operation Sea Guardian (OSG) u Sredozemlju, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

U Split su se vratili i pripadnici 4. hrvatskog kontingenta, nakon završetka njihova angažmana u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, stoji u priopćenju.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je dočekao pripadnike kontingenta u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba", rekao je kako ni u jednom trenutku nisu dvojili da taj tim i posada neće opravdati ukazano povjerenje i predstaviti Hrvatsku ratnu mornaricu, Oružane snage RH i domovinu u najboljem svjetlu.

Posebno im je čestitao jer su se iskazali promišljanjem i postupanjem u zahtjevnim situacijama i tako potvrdili najvišu razinu spremnosti.

image

Split, 031122.
Americki nosac aviona na nuklearni pogon George H.W. Bush nakon zavrsene velike NATO vojne vjezbe usidrio se ispred gradske luke.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

HANZA MEDIA

Radi doprinosa Republike Hrvatske savezničkim naporima u osiguranju zajedničke sigurnosti na moru, 6. kontingent je upućen 13. listopada u područje operacije, a dan nakon isplovljavanja sudjelovao je u vježbi Neptun Strike 22 u sklopu George H. W. Bush CSG - udarne skupine nosača zrakoplova.

Integrirane u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, snage Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država i Turske, predvođene zapovjednim brodom i raketnom topovnjačom Dubrovnik, protekla su tri tjedna patrolirale u području središnjeg Sredozemlja.

image

Raketna topovnjača Dubrovnik izgrađena je 1986. godine
Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

HANZA MEDIA

U sastavu savezničkih snaga NATO Response Force sudjelovala su i četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a.

Od kolovoza, tim je bio u sastavu posade talijanskog lovca mina ITS "Viareggio" i svoju su misiju također uspješno izvršili, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Finska Kotka je povučena iz službe 2005. godine

RTOP-42 Dubrovnik je ratni brod u sastavu Hrvatske ratne mornarice. Izgrađen je u Brodogradilištu Wärtsilä u Finskoj 1986. godine te stavljen u službu u Finskoj ratnoj mornarici pod imenom FNS 63 Kotka.

Brod je povučen iz službe 2005. godine te je prodan Hrvatskoj ratnoj mornarici kao dio offset programa nabave oklopnih vozila Patria AMV Hrvatskoj za 9 milijuna eura.

Kuma broda je Dubravka Šuica.

29. travanj 2024 05:29