StoryEditorOCM

problemi u brodarstvuTri najveće svjetske pomorske nacije predložile osnivanje fonda za pomoć napuštenim posadama, UAE pokrenuli inicijativu ‘Supporting our Blue Army‘

Piše OM
12. kolovoza 2021. - 10:55

Tri najveće svjetske pomorske nacije Kina, Indonezija i Filipini, predložile su osnivanje zajedničkog fonda za hitne slučajeve kako bi pomogli napuštenim posadama, piše Splash247.

Tri nacije predložile su ideju osnivanja zajedničkog fonda na nedavno održanom sastanku pravnog odbora Međunarodne pomorske organizacije na kojemu se poteglo pitanje sve većeg broja slučajeva napuštanja.

Podaci pokazuju kako od početka pandemije postoji porast u broju slučajeva napuštanja posade, pa je tako od siječnja 2020. do travnja ove godine zabilježeno rekordnih 111 novih slučajeva. Osamdeset i pet slučajeva dogodilo se prošle godine, a njih 26 u prvom kvartalu 2021. Samo 46 slučajeva je riješeno, a još čak njih 27 zabilježeno je od travnja do danas. Ukupno više od 1300 pomoraca time je oštećeno, prenosi Pomorac.hr.

Napuštanje posade dogodi se kad vlasnici prestanu isplaćivati plaće na najmanje dva mjeseca, ne pokrivaju troškove repatrijacije ili kad ne pružaju pomorcima adekvatnu potporu.

Međunarodna pomorska organizacija u procesu je utvrđivanja praktičnih smjernica za rješavanje problema napuštanja kako bi se ovakvi slučajevi što prije riješili.

Detalji funkcioniranja fonda za hitne slučajeve trebali bi se utvrditi na idućem sastanku u ožujku 2022. godine. Fond bi trebao pokrivati troškove repatrijacije, ali ne i plaće. Pokrivanje troškova ne bi se smjelo smatrati nepoštenom prednosti za one države koje ne budu ispunjavale njihove zahtjeve.

Inicijativa iz UAE

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenule su inicijativu kako bi zaštitili prava i dobrobit pomoraca, piše The Maritime Executive.

Inicijativa je stigla upravo u doba kada se na globalnoj razini pobudio interes za poteškoće s kojima se pomorci svakodnevno susreću. Pitanje je to za koje do nedavno nije postojao veći interes javnosti, no stvari su se počele mijenjati, prenosi Pomorac.hr.

Vlada UAE nazvala je inicijativu Supporting our Blue Army. Osmišljena je tako da poboljša kvalitetu života pomoraca štiteći njihova prava u radnom odnosu te pružajući im pomoć pri suočavanju s izazovima pandemije.

image
Ilustracija/AFP

Iz vlade su izjavili kako su pokrenuli inicijativu kako bi postali jedna od prvih država koje prepoznaju i cijene rad svih članova posade. Time nastoje pomorce dovesti do razine važnosti kakvu uživa medicinsko osoblje, posebno u doba kada pomorci igraju ključnu ulogu u ublažavanju negativnog utjecaja pandemije na globalnu ekonomiju.

Također su naglasili da UAE neće tolerirati nijednog brodara koji ne izvršava svoje obveze prema pomorcima ili ih napusti na brodovima na obali Emirata. Uz proaktivne mjere kojima će se osigurati maksimalna zaštita pomoraca koji sudjeluju u pomorskom sustavu Emirata, vlada planira uvesti i zabrane ulaska u teritorijalne vode UAE onim plovilima za koje se utvrdi da krše prava pomoraca.

Ovaj potez nadležnih institucija UAE stupa na snagu upravo u vrijeme kada se pomorci bore s osjetljivim pitanjima poput cijepljenja, smjene posade, radnih prava, sigurnosti na moru i slično.

Sve su češći slučajevi pomoraca koji zbog slučajeva zaraze koronavirusom ostaju usidreni na duže vrijeme, što ima katastrofalne posljedice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Nažalost, ovakve situacije dovele su i do povećanja broja slučajeva samoubojstava na moru.

Kroz inicijativu Supporting our Blue Army, UAE će pomorcima pružiti materijalnu i moralnu podršku, besplatno liječenje i cijepljenje protiv Covid-19 virusa te omogućiti lakše smjene posade.

Inicijativa se nastavlja na vladinu odluku koja obvezuje sva domaća i strana plovila u teritorijalnim vodama UAE na očuvanje prava pomoraca i ispunjavanje njihovih potreba.

26. travanj 2024 00:23