StoryEditorOCM

Yilport HoldingTurska korporacija preuzela Luku Šibenik, evo što im je sve u planu napraviti s terminalom

Piše M. I.
1. ožujka 2023. - 11:56

Yilport Holding, dio turske korporacije Yildirim preuzeo je nedavno Luku Šibenik, specijaliziranu za pretovar fosfata i umjetnih gnojiva. Turci su početkom studenog prošle godine preuzeli i kutinsku Petrokemiju koja je od 2018. bila vlasnik ove šibenske tvrtke, prenosi pomorac.hr.

Yilport planira Luku Šibenik pretvoriti u višenamjenski terminal koji će nuditi raznolike usluge.

Naime, u prvoj fazi projekta tvrtka će obnoviti kvalitetu, produktivnost i učinkovitost postojećeg poslovanja, ugraditi još jednu pokretnu lučku dizalicu te povećati skladišne ​​kapacitete na terminalu.

Nadalje, terminal će biti produbljen s dubine od 10 metara do gaza od 13 metara kako bi bio prilagođen za veća plovila.

Također, Yilport će instalirati treću mobilnu lučku dizalicu nakon što na terminalu počnu kontejnerski poslovi.

S druge strane, druga faza predloženog poslovnog plana uključuje startup investicije za RoRo i usluge tekućeg tereta.

Yilport Holding namjerava u tri faze uložiti 50 milijuna eura u razvoj produktivnog i učinkovitog višenamjenskog terminala.

Luka trenutno opslužuje hrvatske i bosanskohercegovačke klijente rasutog tereta i drugog tereta putem željezničke i cestovne mreže.

U budućnosti, pod upravom Yilporta, Luka Šibenik će proširiti ukupni portfelj usluga svojim strateškim položajem, povezujući se s drugim lukama u mediteranskoj regiji.

Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora: metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge.

Yildirim je obiteljska tvrtka u stopostotnom u vlasništvu obitelji Yildirim. Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine. Tvrtka je dovršila svoju prvu međunarodnu akviziciju u Švedskoj 2008. godine. Nakon proboja, Yildirim Grupa je narasla i postala globalna sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na pet kontinenata koja zapošljava više od 18.000 ljudi.

Najnovijim potezom Yilport se proširio na 24 terminala u 12 zemalja.

03. svibanj 2024 23:56