StoryEditorOCM

velike rezerveTurska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina, Erdogan: Za to ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje. Grčka vlada: Moramo biti oprezni

10. kolovoza 2022. - 09:48

Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.

Četvrti turski brod za bušenje nazvan Abullhamid Han radit će na 55 kilometara od regije Gazpasa na južnoj obali Antalije, rekao je Erdogan.

"Istraživanja i bušenje koje provodimo u Sredozemnom moru su na dijelu našeg suverenog akvatorija. Za to ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje ili pristanak", rekao je Erdogan.

Najava dolazi u trenutku kada su napetosti između Turske i Grčke ponovno u porastu budući da Erdogan optužuje Atenu za naoružavanje otoka u Egejskom moru koji imaju demilitarizirane statuse. Atena to opovrgava.

image

Brod Abdullhamid Han

AFP

Pronalasci prirodnog plina na istočnom Mediteranu proteklog desetljeća učinili su regiju održivim alternativnim izvozom energije za Europu, no također su potaknuli sukobe između susjednih zemalja u regiji oko prava na resurse.

Glasnogovornik grčke vlade Giannis Oikonomou rekao je u utorak da Atena pažljivo prati situaciju.

"Moramo biti oprezni. Uvijek smo činili ono što moramo kako bismo imali stabilnost u našoj regiji i kako bismo u potpunosti branili međunarodno pravo i vlastita suverena prava", rekao je Oikonomou.

Ankara je rekla da je s 238 metara Abdulhamid Han najveći i tehnološki najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje u floti za istraživanje.

Turska nije poslala brod za bušenje u istočni Mediteran od povlačenja broda Yavuz iz spornih voda u rujnu 2020. godine.

Brodovi za bušenje Yavuz, Fatih i Kanuni rade u Crnom moru, gdje je Turska otkrila rezerve prirodnog plina obujma od 540 milijardi kubičnih metara.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
29. rujan 2023 10:07