StoryEditorOCM

pusti navoziTužan Uskrs u Brodosplitu: plaća za veljaču još nema za sve radnike, iako su neki ponešto i dobili, ali o takvim stvarima nitko javno rado ne govori...

Piše Damir Tolj
17. travnja 2022. - 10:32

Plaća za veljaču još nema za sve škverane, iako su neki ponešto i dobili, ali o takvim stvarima nitko javno rado ne govori. Evo nam i Uskrsa, a splitski metalci teško mogu očekivati da će im tvrtka Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita, poslati kući na čekanje bušte po blagdanskom zeki ili piliću. A lijepo bi bilo makar po par šarenih jaja...

Nitko točno ne zna ni koliko radnika čeka poziv da se vrate na posao, nakon što im je gazda ugasio brodograđevne pogone prije dva tjedna. Pritisnut manjkom likvidnosti i u nadi da će mu uskočiti država, odnosno HBOR, sa 60 milijuna eura kredita, budući da VTB, banka u ruskom vlasništvu, to ne može učiniti zbog međunarodnih sankcija nametnutih Moskvi. Tako barem tumači Debeljak.

Sudeći po šturim službenim informacijama prethodnih dana, u pogonima i uredima radi oko 500 ljudi - završavaju neodgodive poslove, iako se čuje da im već nedostaje materijala - a ostalih 1500 je u zrakopraznom kućnom prostoru. Njima bi trebao biti isplaćivan barem minimalac od 3750 kuna.

Pitanje je i što je s radnicima u izvanbrodograđevnom škversklom sektoru: ekipi koja je gradila metalne konstrukcije vijadukta Prapratno i mosta Ston na Pelješcu, kao i onih koji bi trebali raditi na projektu rekonstrukcije križanja Širina u Solinu? Oni su vjerojatno ipak u nešto boljoj poziciji.

Nema vijesti ni iz Zagreba, pa se ne zna je li Debeljak uspio s Vladom i ministarstvima gospodarstva i financija išta urediti. Ministri su do jučer bili rado viđeni gosti u brodogradilištu. Osobito Tomislav Ćorić (T.Ć.) i njegov predšasnik Darko Horvat (D.H.). Čini se da simpatije više nisu obostrane između njih i vlasnika brodogradilišta. Na čiju štetu - vidjet ćemo još.

A na Trgovačkom sudu u Splitu?! Gdje se odavno slijevaju prijedlozi Financijske agencija koja po službenoj dužnosti pravosuđu šalje tvrtke čiji su računi blokirani dulje od 120 dana radi neplaćanja dospjelih obveza. Pisali smo o njima detaljno i više puta u posljednjih godinu, dvije dana.

Trenutačno stanje je sljedeće: od 26 Brodosplitovih tvrtki za koje je predložen stečaj - a formalne kriterije ispunile su još u studenom i prosincu - privremene stečajne upravitelje dobilo je njih osam: Brodska i ostala oprema, Brodograđevni institut, Čišćenje objekata, Čelik radnici, Skelarski radovi, Optimizacija i ekologija, Transportna sredstva i Brodosplit trgovina. Sve kod sutkinje Ane Golub Gruić.

Stečajni upravitelji prosijat će imovinu i obveze Debeljakovih tvrtki pa odlučiti u jednom trenutku ima li uopće smisla pokretati stečajni postupak, mogu li se dobavljači namiriti barem djelomično, hoće li Debeljak platiti ili sve ode u more.

image

Tomislav Debeljak - kad će bolji dani?

Tom Dubravec/Cropix

Daljnjih 15 škverskih društava formalno zrelih za stečaj dobilo je odgodu sudskog ročišta od mjesec i pol dana. Većinu odgoda (11) odobrio je sudac Ivan Čulić:

"U odnosu na predmete za koje sam zadužen ističem da je u svima 6. travnja 2022. održano ročište radi očitovanja o prijedlogu predlagatelja Financijske agencije za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, a koje ročište je zaključeno te je ročište radi raspravljanja o pretpostavkama za otvaranje stečaja zakazano za 26. svibnja 2022. Nisam imenovao privremene stečajne upravitelje jer po mom mišljenju za to u konkretnom slučaju nema potrebe."

Sudac Čulić zadužen je za ove slučajeve: Opremanje brodova, Boja-trup, Trup-inženjering, Nerazorna ispitivanja, Brodosplit računovodstvo i financije, Izrada alata, Cjevarska izrada, Zaštita trupa od korozije, Interijer i završni radovi, Informatički sustavi i Bravarski segmenti.

Preostala četiri prolongirana slučaja (konac svibnja) potpisala je sutkinja Katarina Mikulić. To su: Oblaganje, Strojna obrada materijala, Održavanje strojeva i Tvornica dizelskih motora.

"Za Ljudske resurse i Ispitivanje brodskih sustava pokrenut je prethodni postupak i zakazano ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka za dan 26. 5. 2022. godine", očitovala se sutkinja Mikulić.

U predmetu Opremanje plovnih objekata, sud je odbacio prijedlog za pokretanje stečaja.

Kako je izvijestila sutkinja Golub o škverskim slučajevima koje ona vodi - osam ih je u pitanju - Brodosplitov odvjetnik protivio se predloženom otvaranju stečajnog postupka:

"Istaknuo je kako društvo Brodosplit, jedan od osnivača dužnika, ima potraživanje prema RH po osnovi nerealiziranih državnih potpora, temeljem sklopljenog privatizacijskog ugovora, kao i na temelju neopravdane naplate koncesijske naknade za razdoblje prije privatizacije (od 2011. do 2013. godine), u vezi s čim se vode sudski postupci upravo pred ovim sudom. U tom smislu, naveo je da stranke vode pregovore oko mirnog rješenja spora, a rezultat kojih je i tekst prijedloga ugovora o nagodbi kojim bi država priznala neosnovano naplaćenu koncesijsku naknadu u iznosu od oko 30 milijuna kuna, te bi se istovremeno Brodosplit obvezao, odnosno ustupio dio potraživanja dužniku, kako bi se prijebojem zatvorilo dugovanje dužnika i omogućilo nesmetan nastavak poslovanja dužnika."

Tekst nagodbe navodno je dostavljen RH i očekuje se da bi dogovor mogao biti postignut u kraćem roku, kako javljaju s Trgovačkog suda.

29. rujan 2023 06:06