StoryEditorOCM

obilježena u grčkojTužna slika u uvali Osibova na Braču: velika kornjača pronađena mrtva, o svemu je obaviještena i policija

Piše PSD
4. studenog 2021. - 15:17

U uvali Osibova, kod Milne na Braču, pronađena je uginula kornjača. Obilježena je, kažu oni koji su je pronašli, u Grčkoj. Nalaznici su obavijestili i policiju.

Kornjača ima više desetaka kilograma, a stručnjaci će tek odrediti vrstu i uzrok smrti, ali ako je to posljedica ljudskog nesavjesnog djelovana - ne bismo se uopće iznenadili! 

Naime, kornjače najčešće ugibaju zbog interakcije s ljudima. Iako su sve vrste morskih kornjača zaštićene, često se suočavaju sa slučajnim ulovom u ribolovne alate.

Procijenjuje se da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine ulovi preko 5.000 morskih kornjača.

image
Morske kornjače su inače pod strogom zaštitom
čitatelj


Mreže stajaćice predstavljaju još veći problem u sjevernom Jadranu, budući da se gotovo sve kornjače koje se uhvate u mrežu utope zbog dugotrajnog ostavljanja mreže u moru. Ribolov parangalom također je veliki uzrok smrtnosti morskih kornjača.

Također, budući da se udice lako progutaju, ako se ne uklone one uzrokuju ozbiljne ozljede probavnog trakta.

Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu i sve vrste su uvrštene na IUCN-ov Crveni popis: kempijeva želva i karetna želva su kritično ugrožene; zelena želva je ugrožena; glavata želva, sedmopruga usminjača i pacifička maslinasta želva su rizične; status očuvanja ravnoleđe želve je nejasan zbog nedostatka podataka...

image
Tužan prizor
čitatelj
19. travanj 2024 00:49