StoryEditorOCM

foto i videoU 3. maju porinut ‘Scenic Eclipse 2‘: unaprijeđena verzija luksuznog ekspedicijskog kruzera u plovidbu kreće u ožujku 2023. godine

25. lipnja 2022. - 20:03

U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu je, nakon četiri godine, porinut brod - luksuzni putnički brod za krstanenja polarnim područjima "Scenic Eclipse 2" za naručitelja MKM Yachts, članicu grupacije Scenic.

"Scenic Eclipse 2" je dug 160 metara. Primat će 228 putnika u 114 kabina. Imat će nešto manje od 200 članova posade, devet restorana, dva helikoptera i podmornicu. Vrijednost gradnje je oko 170 milijuna eura. Isporuka je predviđena u ožujku 2023. godine. 

Direktor 3. maja Edi Kučan ustvrdio je da taj brod pokazuje da je riječko brodogradilište, zahvaljujući podršci Vlade i premijera Andreja Plenkovića, zaplovilo u novu tržišnu nišu, gradnju polarnih putničkih kruzera.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Zahvalio je vlasniku Scenic grupe Glenu Moroneyu na povjerenju u vrlo neizvjesnom vremenu borbe za postanaka 3. maja.

Moroney je ustvrdio da su primijenjeni novi standardi u izuzetno kompleksnoj gradnji ultraluksuznih kruzera.

Ocijenio je kako je ovo primjer da je hrvatska brodogradnja sposobna za održivo i profitabilno poslovanje, i to na području brodova za kojima postoji velika potražnja. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da je ovaj uspjeh 3. maja rezultat zajedničkih napora te da je Vlada odgovorno pristupila rješavanju pitanja brodogradnje. 

U stalnoj komunikaciji s čelnicima brodogradilišta podupiremo revitalizaciju proizvodnje u Rijeci i Puli, rekao je.

image
Damir Škomrlj/Cropix

"Nismo željeli nastaviti koncept koji doveo do krize, kada su donijete pogrešne odluke i ulagani novci u brodogradnju koji očito nisu bili transparentno i namjenski korišteni", dodao je.

Jasan stav Vlade je podržati rješenja koja omogućuju preduvjete za nastavak proizvodnje, a s druge strane smanjuju postojeće gubitke za državu, naveo je ministar. 

Istaknuo je da je Vlada odobrila u 2020. godini 80 milijuna eura za jamstvo za gradnju ovog broda.

"3. maj je simbol Rijeke i ključan pokretač gospodarskih aktivnosti za cijelu Primorsko-goransku županiju. Donoseći odluke o pomoći brodogradilištu Vlada posebno vodi računa o interesima grada, radnika 3. maja i malim poduzetnicima čije je poslovanje vezano uz brodogradnju", zaključio je ministar Filipović. 

Kučan je izrazio nadu da će 3. maj dobiti državno jamstvo za nastavak započete gradnje broda za naručitelja "Algomu". 

Ministar Filipović je u odgovoru na novinarski upit rekao da je Vlada u stalnoj komunikaciji s upravom i nada se da će se naći zadovoljavajuće rješenje.

image
PR
image
PR
06. lipanj 2023 01:44