StoryEditorOCM

zapela U škveruU Betini blokirana luksuzna jahta ruskog bogataša Alekseja Frolova: u Općini o tomu ništa ne znaju, brine ih sudbina njegove velike investicije

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
19. ožujka 2022. - 11:03

Perla Nero, 30-metarska jahta Alekseja Frolova smještena u Betini druga je od ukupno tri ploveće, luksuzne imovine nekog s liste od top 100 ruskih oligarha blokirane na Jadranu odlukom Ministarstva financija, piše Šibenski.hr.

Ne čudi, to više jer je Aleksej Frolov, vlasnik lanca benzinskih crpki i jednog hotelskog resorta u Rusiji već godinama prisutan na murtersko-tišnjanskom području, s planovima da investira u luksuzni hotelski kompleks na zemljištu od 64 tisuće četvornih metara u Prisligama kupljenom 2014. godine od općine Tisno za 30-tak milijuna kuna.

Naime, jahta Perla Nero, pouzdano, nije smještena u marini Betina, budući da je prevelika. Neslužbeno, saznajemo da je jahta stalno privezana na području Splita, no blokada ju je, opet prema informacijama iz prve ruke, sustigla u betinskome škveru, na navozu gdje se redovito servisira. No, za tu informaciju nema potvrde:

- Pošaljite nam upit na službeni mail škvera, pa ćemo vidjeti, o tom potom! - bio je zaključni odgovor na naše pitanje, premda je ista osoba netom prije kategorički ustvrdila da Perla Nero nije u škveru. Čemu bi nam onda na to i pismeno odgovarali?

Škver je inače, ogradom odijeljen od betinske marine i teško je povjerovati da susjedi, k tome i poslovno povezani ne znaju što se u čijem dvorištu događa, pogotovo kada je u pitanju toliko vruća stvar poput blokade imovine njihovih cijenjenih gostiju.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Više sreće nismo imali niti u kratkom razgovoru s Robertom Baljkasom, šibenskim lučkim kapetanom, čija služba je na terenu zadužena za operacionalizaciju odluka ministarstva.

- Ništa vam o tome ne mogu reći. Zabranjeno mi je istupanje za javnost o toj temi i molim da to uvažite! - izjavio je kapetan Baljkas, inače uvijek raspoložen za suradnju s medijima.

Je li Perla Nero, sada već nešto poput 'Ukletog Holandeza' – jahta duh – vlasništvo Alekseja Frolova, je li uopće u Betini i gdje je na stalnom vezu ne zna niti Kristijan Jareb, načelnik Općine Tisno. To su veli, ionako stvari vrha države, a logično, njega više brine što se nakon izbijanja rata u Ukrajini i američkih sankcija Rusiji kojima se priklonila Hrvatska, do nepoznatog roka prolongira projekt hotelskog kompleksa na tišnjanskom području.

Bio bi to prvi luksuzni hotelski kompleks s 25 uklopljenih vila orijentiran na zdravstveni turizam na Murteru i već dobrano kasni s realizacijom. Da je uistinu riječ o visokoj kategoriji turističkog smještaja, svjedoči i podatak da je Frolov, putem svoje tvrtke Aqua Relaxio na projektu angažirao dvojicu velikana arhitekture: Nikolu Bašića i Borisa Podreccu.

- Prije početka rata u Ukrajini trebala je biti upriličene prezentacija konačnog idejnog rješenja prije izrade potrebne dokumentacije i dozvola. Jasno, dok traje rat koji se nesretno nastavio na pandemiju od toga nema ništa i sve je na čekanju dok se situacija ne razriješi na globalnoj razini. Zbog poremećaja u svim aspektima vrijeme nimalo ne odgovara poslovima i svaki će ulagač u turizam triput prevrnuti novac – ocjenjuje Jareb.

Doduše, nije mu poznato ima li Aleksej Frolov još neko državljanstvo osim ruskog, što bi mu možda omogućilo poslovanje, no sve da jest tako teško da se išta tako skoro može promijeniti u ritmu nametnutom gruvanjem topova.

19. travanj 2024 20:06