StoryEditorOCM

sve kapetanijeU drugoj ovogodišnjoj akciji ‘Sigurna plovidba‘ naplaćeno više od 400 tisuća kuna kazni. Izvršeno je 368 nadzora i utvrđeno 157 povreda propisa

11. kolovoza 2022. - 18:09

Akcijom "Sigurna plovidba 2022 II"  u svim lučkim kapetanijama, izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora i utvrđeno 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečeno 421 tisuća kuna kazni, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Druga koordinirana akcija pojačanog nadzora plovidbe trajala je u srijedu od 9,00 do 18,00 sati diljem Jadranske obale.
Osamdeset službenika s 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava izvršili su 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost bila je usmjerena na inspekcijski nadzor putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Također, službenici lučkih kapetanija izrekli su novčane kazne u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području.

Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno, sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, ističu iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

30. rujan 2023 00:47