StoryEditor

VAŽNO OTKRIĆEU istraživanju potopljenog neolitičkog naselja na Korčuli pronađeni mnogobrojni suhozidi i bogat arheološki materijal

Piše DV
9. lipnja 2021. - 10:05
U istraživanju potopljenog neolitičkog naselja Soline na otoku Korčuli otkriveni mnogobrojni suhozidiDV

Doc. dr. Mate Parica, predavač na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditelj je zanimljivog podmorskog arheološkog istraživanja koje se trenutačno provodi na potopljenom neolitičkom naselju Soline na otoku Korčuli.

Radi se o naselju koje je bilo smješteno na umjetno proširenom otočiću s poligonalnom obalom. Danas su ostatci naselja potopljeni i nalaze se od 4 do 5 metara dubine ispod današnje morske razine, piše Dubrovački vjesnik.

Istraživanjima je otkrivena suhozidna konstrukcija koja okružuje lokalitet. Osim toga vidljivi su tragovi mnogobrojnih suhozida koji pokazuju smjer širenja umjetno stvorene obale.

image
DV

Pokraj dobro očuvanih suhozida pronađen je bogat arheološki materijal, ukrašena keramika, koštane alatke, dugi kremeni noževi, sječiva, a svi pronađeni nalazi mogu se pripisati razdoblju klasične Hvarske kulture, okvirno u vrijeme oko 4500. godine prije Krista.

- Pronađeno naselje je značajno jer na prostoru ovog dijela Jadrana nema poznatih većih naselja na otvorenom u razdoblju neolitika, već samo u pećinama. Dodatnu važnost lokalitetu daju dobro očuvane konstrukcije kamenih suhozida koji su vrlo vješto podignute pri formiranju i proširenju obale naselja - kaže dr. Parica.

Uz njega u istraživačkom timu su još i dr. sc. Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Vinka Milišić, Eduard Visković (Kantharos - Hvar), te Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula). Ronilačku logističku potporu pruža im Dalibor Čosović iz Lumbarde.

image
DV
image
DV
20. lipanj 2021 09:40