StoryEditorOCM

sporazum o morimaU New Yorku se raspravlja o mreži zaštićenih morskih rezervata, reagirao i Greenpeace Hrvatska

Piše M.I.
20. veljače 2023. - 13:07

Od ponedjeljka u New Yorku traju  završni pregovori za UN-ov Sporazum o svjetskim morima. Bez čvrstog Sporazuma praktički je nemoguće stvoriti mreže morskih rezervata koji će pokriti najmanje 30 posto svjetskih mora do 2030. Tim povodom Greenpeace Hrvatska je ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, poslao dopis s preporukama vladama kako uspješno okončati pregovore o Sporazumu.

Više od 50 članica Koalicije visokih ambicija, među kojima je i Hrvatska, obećale su dogovoriti Sporazum 2022. godine, ali nisu uspjele. Mnogi od navodnih zagovornika zaštite oceana s tzv. globalnog sjevera odbijali su kompromis oko ključnih pitanja kao što su financiranje i raspodjela dobiti od tzv. morskih genetskih resursa sve do posljednjih dana pregovora. Ono što su ponudili bilo je i premalo i prekasno.

Sporna pitanja koja treba riješiti su financije, izgradnja kapaciteta i pravedna raspodjela koristi od morskih genetskih resursa.

Uspostava globalne mreže zaštićenih morskih rezervata trebala bi biti glavni cilj Sporazuma, čime bi se omogućila zaštita najmanje 30 posto svjetskih mora.

Snažan Sporazum mora omogućiti uspostavljanje potpuno zaštićenih rezervata u otvorenim morima te zabraniti štetne prakse kao što su prekomjerni izlov ribe i rudarenje u morskim dubinama.

24. travanj 2024 21:03