StoryEditorOCM

pošiljka za MFGKU Omišalj doplovio tanker s plinom iz Teksasa, brodovi će stizati svaka dva tjedna

Piše OM
25. ožujka 2021. - 10:14

Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) “Patris” pristao je u srijedu na LNG terminalu u Omišlju, gdje je dovezao teret od 151.500 kubičnih metara ukapljenog plina, iz američke luke Freeport (Texas), za naručitelja MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, javlja Novi list.

Što se tiče daljnjih pristajanja brodova s ukapljenim prirodnim plinom na terminal u Omišlju, nakon što je nekoliko brodova tijekom siječnja i veljače preusmjereno na azijska tržišta, gdje je cijena plina zbog hladne zime i povećane potrošnje bila naglo narasla, Hrvoje Krhen, direktor LNG Hrvatska, tvrtke koja upravlja omišaljskim terminalom, kaže kako se do kraja ove plinske godine ne očekuju slični poremećaji na tržištu.

– Prema svim pokazateljima na tržištu ukapljenog prirodnog plina, očekujemo da će isporuka, odnosno dolasci brodova s teretom plina, biti redoviti i u skladu s predviđenom dinamikom. U prosjeku, očekujemo dolazak tankera za prijevoz plina svaka dva tjedna - rekao je Krhen.

Kapacitet uplinjavanja terminala u Omišlju, od 2,6 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, u cijelosti je zakupljen u prve tri godine rada, do 2027. godine zakupljeno je nešto više od dvije milijarde kubika, a do 2030. nešto više od 1,1 milijardu kubičnih metara.

Najveći zakupci su, uz MFGK, PowerGlobe Qatar, MET Croatia Energy Trade te HEP i INA, piše Novi list.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

image
Božidar Vukičević/Cropix
19. travanj 2024 05:51