StoryEditorOCM

stižu prinoveU Puli se uskoro očekuje dolazak ‘beba‘ lignjica, sve će biti puštene kraj umjetnog grebena

Piše M.I.
20. veljače 2023. - 12:13

U sklopu projekta " Posejdonov vrt"- umjetni greben u zaljevu Valsaline, Pula, u suradnji s ribarima, Aquarium Pula prikuplja ribarski prilov ("by-catch") s ciljem povećanja bioraznolikosti u uvali Valsaline.

U ovom vremenskom periodu sakupljaju oplođena jaja obične lignje (Loligo vulgaris) s ribarskih alata (mreže, vrše i sl.) te ih postavljaju u karantenske bazene sve do izvaljivanja, nakon čega ih vraćaju u more.

- Ovog puta svojim posjetiteljima odlučili smo pokazati njihov ciklus, stoga smo jedan manji izložbeni bazen prenamijenili u tu svrhu. Male lignjice očekujemo kroz dvadesetak dana.

One će se u plitkom moru zadržati sve do jeseni kada se počinju povlačiti u dublje more, na dubine od 40 do 150 metara - poručuju iz Aquariuma Pula.

Inače,  Posejdonov vrt je umjetni greben u zaljevu Valsaline. Organizatori su Aquarium Pula u suradnji s Meeresschule Pula, privatnom tvrtkom zaduženom za obrazovanje studenata o moru te pulskim Sveučilištem Jurja Dobrile. Cilj projekta je obnavljanje morskoga dna uvale Valsaline kako bi se ponovnim uvođenjem nestalih lokalnih morskih vrsta povećala bioraznolikost u staništima degradiranih podvodnih područja.

20. travanj 2024 05:03