StoryEditorOCM

hitan sastanakU rijeci Seini uočen kit dugačak 10 metara, prije mjesec dana u njoj je uginuo kit ubojica: ‘Ovo je bez presedana. Moramo se pobrinuti da se to ne ponovi‘

1. srpnja 2022. - 09:16

Pretpostavlja se da bi 10 metara dugi kit viđen u francuskoj rijeci Seini u blizini La Manchea mogao pripadati vrsti Minke, kazale su iz lokalnih vlasti u četvrtak, samo mjesec dana nakon što je smrtno bolesni kit ubojica uginuo u istoj rijeci.

„Ovo je bez presedana“, kazala je za Reuters čelnica GECC instituta za istraživanje sisavaca Delphine Eloi, nakon što je njen tim potvrdio slike koje upućuju na to da se životinja kreće u slatkovodnom području oko Normandijskog mosta u blizini Le Havrea.

Eloi je dodala da ovi kitovi nisu neobična pojava u La Mancheu, ali je ovo prvi put da je ova vrsta viđena u rijeci Seini.

Kita su u četvrtak prvi uočili mornari, potvrdio je prefekt Seine-Maritimea u objavi na Twitteru i dodao da je odmah dogovoren hitan sastanak istraživača i državnih dužnosnika kako bi raspravili o snimkama. 

Tim istraživača smatra da se najvjerojatnije radi o 10 metara dugoj odrasloj jedinki Minke kita iz podvrste rorqual, potvrdili su iz prefekture i dodali da se čini da je životinja dobrom fizičkom stanju.

Mjesec dana ranije nekoliko desetaka milja uzvodno viđena je 4 metra duga muška jedinka kita ubojice, što je bio takav prvi zabilježeni slučaj.

Životinja je uginula nakon što su je pokušali odvesti natrag do La Manchea.

„Moramo se pobrinuti da se to ne ponovi“, kazala je Eloi i dodala da institucije i vlast prate sisavca koji se još uvijek nalazi relativno blizu mora.

image

Seine

AFP
02. lipanj 2023 01:32