StoryEditorOCM

najveća europska lukaU Rotterdamu pretovareno znatno više ukapljenog plina i ugljena, promet na godišnjoj razini porastao manje od jedan posto, prihodi porasli za 6,3 posto

22. srpnja 2022. - 14:01

Rat u Ukrajini rezultirao je pretovarom znatno veće količine ukapljenog plina i ugljena u luci u Rotterdamu, uz osjetno manji udio pošiljki iz Rusije u drugom tromjesečju, pokazali su u petak podaci uprave najveće europske pomorske luke.

Ukupni promet u rotterdamskoj luci porastao je na godišnjoj razini manje od jedan posto, zbog 8,9-postotnog pada kontejnerskog prometa koji je bio protuteža većem obujmu pretovarenih sirovina.

Kontejnerski promet snažno je pao zbog uskih grla u logistici širom svijeta i obustave prometa s Rusijom.

"Uvoz LNG-a i ugljena jako je naglo porastao kao alternativa smanjenom europskom uvozu ruskog plina plinovodima", navodi se u priopćenju lučke uprave.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci u luci je pretovareno 14,6 milijuna tona ugljena, za 30 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdobju, te 5,4 milijuna tona LNG-a, više za 46 posto nego u prvoj polovini prošle godine.

Prije ruske invazije na Ukrajinu trgovina s Rusijom činila je oko 13 posto rotterdamskog prometa. Do kraja veljače iz Rusije je stizalo oko 30 posto sirove nafte i 25 posto ugljena i LNG-a.

Luka je objavila grafikon bez točnih postotaka koji pokazuje da je uvoz ruskog ugljena u lipnju gotovo sveden na nulu, a naglo je pao i uvoz ruskog LNG-a.

Uvoz ruske sirove nafte postupno se smanjivao od ožujka i čini se da su ruski bareli u lipnju činili četvrtinu ukupnog uvoza.

Prema sankcijama Europske unije, ruska sirova nafta trebala bi biti zabranjena krajem godine.

"Dostupnost energije i sirovina po razumnim cijenama ne može se uzimati zdravo za gotovo", izjavio je u priopćenju izvršni direktor luke Allard Castelein.

"Europa se uvelike oslanja na rusku energiju, a u aktualnoj geopolitičkoj situaciji jako je ranjiva", dodao je Castelein.

Prihodi luke, koja je u vlasništvu grada Rotterdama i nizozemske vlade, porasli su za 6,3 posto, na 412 milijuna eura.

21. travanj 2024 10:02