StoryEditorOCM

pomorski biltenU sedam dana splitska Pomorska policija sankcionirala 39 prekršaja

Piše Hina
17. srpnja 2023. - 15:00

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split, od 10. do 17. srpnja 2023. godine,  provodili su nadzor i kontrolu pomorskog prometa i ukupno su sankcionirali 39 različitih prekršaja iz Pomorskog zakona, ali i drugih zakona koji reguliraju promet na moru.

Sankcionirali su ukupno 9 prekršaja tako zvanog „glisiranja“-  vožnje plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba.

Također su sankcionirali 21 prekršaja iz Pomorskog zakonika vezano uz utvrđene nedostatke na plovilima kao što su nedostatak drugog člana posade, nedostatak uvjerenja za upravljanje, ne posjedovanje osiguranja ili dokumenata i slično, te  6 prekršaja vezano uz  prekrcaj osoba- prekomjeran broj osoba na plovilu.

Policijski službenici će tijekom ljeta nastaviti  provoditi akcije nadzora i kontrole kako bi sankcionirali utvrđene prekršaje, ali i preventivno djelovali na sve sudionike pomorskog prometa.

- Još jednom ukazujemo svima na potrebu da se prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru - poručuju iz splitske Pomorske policije.

Također, postaja prometne policije Rijeka u 19 navrata proteklog tjedna je zatekla strane državljane u glisiranju preblizu obali, ali i jednog koji je plivao u moru ispred Kraljevice na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, izvijestila je PU PG.

U glisiranju bliže obali od 300 metara zatečeni su turisti u akvatoriju Krka i Raba te na području Novog Vinodolskog,

Riječ je o šest državljana Njemačke, tri državljana Češke, po dva državljana Austrije i Švicarske te državljane Danske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Svi prekršitelji zakona na gliserima, kao i 30-godišnji plivač iz Mađarske, kažnjeni su temeljem odredi Pomorskog zakonika.

Još dva strana državljana kažnjeni su zbog kršenja Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu. Naime, državljanin Njemačke je zatečen u akvatoriju otoka Krka bez police osiguranja za plovilo, a državljanin Italije je kod Lošinja zatečen s plovilom bez registracijskih oznaka, izvijestila je policija.

29. travanj 2024 07:58