StoryEditorOCM

wwf HrvatskaU Senju održana radionica za ribare: ‘Jedan od prioriteta je da škampari dobiju nove vrše‘

Piše M. I.
30. studenog 2023. - 09:28

U organizaciji WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), u senjskom Domu kulture održana je radionica pod nazivom "Predfinanciranje i tehnička pomoć u pisanju prijava na Program za ribarstvo i akvakulturu 2021. – 2027", na kojoj se okupilo dvadeset ribara, članova lokalne akcijske grupe u ribarstvu LAGUR Tramuntana, piše Novi list.

Radionicu su vodili Hrvoje Čeprnja, Ante Sladoljev i Fabijan Peronja koji je uvodno naglasio da WWF nastavlja i dalje podržavati održive ribare u modernizaciji flote i ribolovnih operacija, te da se ovom radionicom želi postići da se sredstva iz Programa za ribarstvo i akvakulturu povlače i iskorištavaju za razvoj održivog ribarstva.

– Ovom radionicom želimo postići da se sredstva iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo povlače i iskorištavaju za razvoj ribarstva, ali ne bilo kakvog, već održivog ribarstva – kazao je Peronja, dodavši da im je cilj najviše se fokusirati na škampare s kojima žele raditi na povećanju selektivnosti njihovog ulova, ali ujedno i na povećanju njihove energetske učinkovitosti, iz razloga što oni na taj način štede svoja sredstva za gorivo, a ujedno smanjuju i svoj CO2 otisak.

Istaknuo je i da osim tehničke pomoći u pisanju projekata, sada nude i sredstva za predfinanciranje, što znači da ribari neće imati nikakav trošak, ni novčani, ni vremenski, da bi uložili u razvoj svoga poslovanja.

– Nama je visoko na listi prioriteta upravo zamjena vrša i zato nam je jako interesantno da okupimo što veći broj škampara, koji bi mogli svoje vrše promijeniti i zapravo bi za nula kuna dobili nove vrše većeg oka – rekao je Fabijan Peronja, voditelj projekata u WWF-u.

U narednom periodu WWF osim tehničke pomoći nudi i sredstva za predfinanciranje kako bi pokušali osigurati što veći broj prijavljenih ribara koji će ta sredstva iskoristiti za zelenu tranziciju svojih plovila ribolovnih operacija pri čemu će neki od prioriteta biti energetska učinkovitost, selektivnost, ali i mnoge druge aktivnosti koje podržavaju održivost.

S obzirom na to da su sredstva limitirana, a kako očekuju značajan broj zainteresiranih, u WWF-u su odlučili da će se prihvatljivost prijava bodovati kroz bodovnu listu.

Osim toga, održano je i kratko predavanje o znanstvenom istraživanju vezanom za utjecaj lovnosti škampa pri povećanju oka vrše, pri čemu je istaknuto da je WWF zajedno s ribarima dokazao da povećanje oka može poboljšati i financijska primanja ribara.

28. veljača 2024 19:52