StoryEditorOCM

Novogradnja 493U splitskom škveru započela izgradnja besposadnog broda, objavljeno je i kako će izgledati

Piše OM
22. prosinca 2022. - 15:13

U Brodograđevnoj industriji Split na stroju za rezanje limova započela je obrada aluminija za Novogradnju 493. Riječ je o izgradnji autonomnog besposadnog broda kojem je osnovna namjena gašenje požara i sprječavanje onečišćenja plutajućim branama, odnosno protupožarno djelovanje kod pomorskih nesreća na moru i u priobalnom području.

Duljina broda je 23,95 metra. Trup i nadgrađe bit će izrađeni od brodograđevne aluminijske slitine, a projektom će se dobiti funkcionalni, prepoznatljivi i inovativni proizvod visoke tehnološke razine.

Nositelj projekta je Brodosplit d.d., a od ostalih partnera na projektu sudjeluju: Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. (tvrtka koja je projektirala besposadni brod), Brodogradilište specijalnih objekata, DIV GRUPA d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu.

image
Brodosplit

Cilj projekta je razvoj i demonstracija potpuno autonomnog besposadnog višenamjenskog broda koji će biti sposoban za autonomnu plovidbu u stvarnim operativnim uvjetima. Besposadno plovilo omogućit će učinkovitije raspolaganje resursima, uz nepostojanje rizika za posadu prilikom intervencija kojima bi se osigurao dugotrajan boravak na otvorenom moru ili vanjskim otocima bez potrebe za izmjenom posade. Očekuje se mogućnost brzog i autonomnog djelovanja u vidu prevencije i sprječavanja širenja zagađenja mora od nafte, a moći će se koristiti i za traganje osoba u moru zbog opreme i senzora koje posjeduje.

U autonomnom modu brod može detektirati i izbjegavati sudar na moru i bit će u mogućnosti kontinuirano nadgledati rizične objekte kao što su naftne i plinske platforme. Razina autonomije brodskih sustava koja će se doseći je na razini AL5 što se prema Lloyd registru klasificira kao potpuna autonomija uz rijetko nadzirane operacije u kojima sustav samostalno donosi i izvršava odluke u cijelosti. Brodski sustavi će biti u potpunosti zaštićen od kibernetičkih smetnji kroz namjenski razvijeni sustav kibernetičke zaštite.

Rad na projektu je započeo u lipnju 2020. godine, a sufinanciran je sredstvima u sklopu poziva ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) - faza II iz EU fondova.

image
Brodosplit
image
Brodosplit
image
Brodosplit

 

17. travanj 2024 21:37