StoryEditorOCM

bogat programU Starom Gradu će se od 22 do 25. rujna održati 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara ‘Dani u Vali‘

21. rujna 2022. - 10:22

U organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada, od. 22 do 25. rujna održat će se 4. međunarodni festival brodova, mora i mornara "Dani u Vali".      

Na festivalu se očekuje oko 60 brodova iz Hrvatske koji stižu u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvića Šepurina, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i Hvara.

Zemlja partner i počasni gost je Republika Slovenija.

U organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Sloveniju će predstaviti posade pet tradicijskih brodova uz potporu Pomorskog muzeja Sergej Mašera, Fakulteta za pomorstvo i promet te Društva ljubitelja starih barki iz Pirana, Društva starih barki iz Izole i turističkih zajednica Izole i Portoroža, doznaje se od predsjednika Udruge Cronaves Plamenka Bavčevića.

Bavčević je rekao kako su zadovoljni što su "Dani u Vali", osim u Starome Gradu, prepoznati u Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

"Cijenimo i izniman doprinos i odaziv za sudjelovanje na festivalu svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske jer jedino zajedno možemo stvoriti kulturnu manifestaciju koja će biti prepoznata i izvan granica Hrvatske", istaknuo je Bavčević.   

image

Dani u vali 2017. godine

Jakov Prkić/Arhiv/Cropix

Osim promotivnih plovidaba svih sudionika, održat će se i veslačka regata komiških gundula u kojoj će se u veslanju okušati najmlađi Starograđani, a jedna od festivalskih atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojem će sudjelovati ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa „Folega“ uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice.

Osim posebno osmišljenog programa plovidbe revijalnog i natjecateljskog obilježja, u festivalskom su programu izložbe i predavanja u Čitovnici s temom hrvatske maritimne tradicije, a na Trgu Tvrdalj održavat će se kulturno-zabavni programi primjereni toj vrsti događaja.

Mjesto u festivalskom programu imat će i izaslanstva gradova prijatelja Staroga Grada - Samobora i Rugvice, koji će posjetiteljima predstaviti svoje običaje, domaće proizvode i gastronomske specijalitete svojega kraja.

Festivalski program na moru završava u subotu, 24. rujna velikom noćnom paradom „Ples jedara i svjetla“ uz svjetlosne efekte i glazbu, a na kopnu koncertom skupine ABBA real tribute band.              

image

Dani u vali 2017. godine

Jakov Prkić/Arhiv/Cropix
                                                                                          

17. travanj 2024 20:27