StoryEditorOCM

ekologijaU Stonu održan znanstveni skup o zaštiti Malostonskog zaljeva: plastika je najčešći otpad u ovom biseru

Piše M.I.
10. prosinca 2022. - 11:00

U Stonu se, na znanstvenom skupu, razgovaralo na temu otpada u moru i reciklaže otpadnog materijala nastalog iz proizvodnje kamenica i dagnji. Skup je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao sastavni dio projekta Eko Malostonski zaljev, objavljeno je na portalu Zaštita prirode DNŽ.

Cilj skupa je edukacijom o prirodnim vrijednostima posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev ioprinijeti očuvanju, zaštiti i održivom korištenju bioraznolikosti radi očuvanja i podizanja razine svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ovog zaštićenog područja te o njegovoj ulozi za cijeli ekosustav koji uključuje čovjeka i o kojem je čovjek u potpunosti ovisan.

Tom prilokom održana su stručna predavanja na temu otpada u moru i mikroplastike, bioraznolikosti Malostonskog zaljeva, istraživanja u Malostonskom zaljevu te upotrebe mljevenih ljuštura kamenica u gospodarstvu, a koja su održali vanjski stručnjaci. Stručna predavanja upoznala su sudionike s osnovnim pojmovima vezanima za zaštitu i bioraznolikost Malostonskog zaljeva, s opasnostima otpada (posebice mikroplastike) na riblji fond i sveukupnu bioraznolikost, s dosadašnjim rezultatima istraživanja bioraznolikosti provedenima u Malostonskom zaljevu te s mogućim načinima upotrebe mljevenih ljuštura kamenica u gospodarstvu.

image

Malostonski zaljev

Malostonski zaljev 1983. godine zaštićen je kao posebni rezervat u moru upravo radi važnosti ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka.

Otpad u područje Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajne količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati – mreže, vrše i sl.).

image

Ilustracija

vana Nobilo/HANZA MEDIA
29. travanj 2024 15:04