StoryEditorOCM

spas na otokuU tri i pol mjeseca s Brača prevezena 23 pacijenta brzom brodicom hitne medicinske pomoći

Piše M. I.
29. veljače 2024. - 08:15

Sredinom studenog prošle godine otok Brač dobio je jednu od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe koje povezuju naše otoke i kopno svakodnevno spašavaju živote.

Primopredaja brodice odvila se u sklopu završetka projekta uspostave Hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama koje provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Koliko je bila potrebna otočanima svjedoči podatak od 23 dosada uspješno prevezena pacijenta zahvaljujući suradnji liječnika Zavoda za hitnu medicinu i posade Lučke kapetanije, o čemu reportažu donosi HRT.

- Ja sam najveći potrošač, za sada, brze brodice. Bilo je svašta - infarkti, moždani, rodilje, govori dr. med. Ivica Jakšić koji je s kolegama obavio dvadesetak intervencija od uvođenja brodice za Bračane i sve one koji se tamo zateknu a treba im hitna pomoć. Kad i helikopter zbog jakog vjetra ne može, gliserom se na more - mora.

- Mene je fascinirala brzina te brodice, u vožnji od Supetra do Splita nam je jednom trebalo 14 minuta, uz jako jugo, govori Tihomir Eterović, voditelj Hitne službe Supetar.

- Što se tiče oživljavanja i nemirnog mora, to ide jako teško. Morate imati kontakt s pacijentom, morate održavati ravnotežu, pojašnjava dr. Jakšić.

I liječnici i pacijenti u iskusnim su rukama posade Lučke kapetanije Split.

- U jednom danu imali smo pet intervencija, bila je orkanska bura, ali odradilo se, kaže Petar Poklepović, kapetan ispostave Milna, Lučka kapetanija Split.

- Bilo je teških trenutaka i intervencija, pogotovo kad su djeca u pitanju, rekao je Matko Lukšić, voditelj brodice Milna, Lučka kapetanija Split.

- Kad je zahtjevna situacija, vozimo i do 38 čvorova, pohvale svim djelatnicima Lučke kapetanije, rekao je Poklepović.

Inače, svih šest brodica hitne pomorske medicine duž obale koriste se i za potrebe traganja i spašavanja u slučajevima pomorskih nesreća.

28. ožujak 2024 18:36