StoryEditorOCM

stara tehnikaU Vrboskoj je ponovo zasvijetlio feral na garburu: u Ribarskom muzeju moglo se vidjeti kako se nekoć lovilo srdele ‘za litnjega mroka‘

Piše Mirko Crnčević
7. srpnja 2021. - 09:43

Nakon dosta godina, u Vrboskoj je ponovo zasvijetlio feral na garburu. Bio je to tek jedan segment događaja priređenog u Ribarskom muzeju u tom pitoresknom hvarskom mjestu, koji je bio posvećen ribarskim feralima i staroj, danas napuštenoj ribolovnoj tehnici ljetnog lova srdela mrežama potegačama.

Kustos zbirke Duje Dorotka tom prigodom je održao predavanje o vrsti ribolova koja je othranila nebrojene generacije otočana, ali i o principima rada, povijesti i evoluciji različitih tipova ferala iz Ribarske zbirke - ujedno i najbogatije zbirke tih naprava u Hrvatskoj.

image
Muzej općine Jelsa

- Zbirka sadrži sve razvojne faze ribolovnih svjetala korištenih na otoku Hvaru - od drevnih svićala na borovu luč, preko ferala na tekući petrolej, pa ferala na garburu i petromasa, ali i nekih manje poznatih inovacija i prototipa osmišljenih u vremenu "krize borovine" krajem 19. stoljeća - rekao je kustos Dorotka i da stvar nebi ostala suviše apstraktna za potrebe predavanja konstruirao funkcionalni model karbidnog ferala kojim je prezentirao njegove tehničke aspekte i principe funkcioniranja, ali i objasnio revoluciju u ribarstvu koju je taj izum predstavljao u vremenu 19. stoljeća kada je osmišljen.

U nastavku iznimno zanimljivog programau Muzeju je upriličena premijera kratkog animiranog filma "Za litnjega mroka" mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić.

Riječ je o animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela svićalima na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama, napravljenog u suradnji s Ribarskim muzejom, a za kojega je mlada i talentirana autorica osvojila prvu nagradu u MAXI kategoriji na ovogodišnjem Vafi & Rafi međunarodnom festivalu animiranog filma djece i mladih.

image
Ivana Šerić (druga s desna) sa svojim najmilijima
Muzej općine Jelsa
18. travanj 2024 03:22