StoryEditorOCM

YAMAHAU Zagrebu održan edukativno-servisni trening za novi upravljački sustav Helm Master EX s kojim je plovidba još ugodnija i sigurnija

Piše Ž. S.
25. travnja 2021. - 14:14

Tvrtka TM Zagreb je u svom Yamaha centru na Jankomiru održala edukativno-servisni trening za ovlaštene Yamaha servisere, te brodograditelje i uvoznike plovila, partnere branda u Hrvatskoj i Sloveniji. Trening je trajao tri dana u nekoliko odvojenih grupa uz poštivanje epidemioloških mjera, a glavna tema bio je novi integrirani upravljački sustav Yamaha Helm Master EX.

TM Zagreb je edukaciju organizirao uoči ljetne sezone kako bi svoje servisere i partnere upoznao sa značajkama sustava za kojeg Japanci kažu da predstavlja veliku inovaciju u kontroli i udobnosti upravljanja izvanbrodskim motorima. Također su ih pripremili na pitanja potencijalnih kupaca koji će jamačno htjeti doznati kakve beneficije dobivaju uporabom novog Helm Mastera EX.

Yamahini inovatori i inženjeri iz Iwate dali su u obliku novog sustava svoje rješenje za integriranu kontrolu koji, ističu oni, nudi lakšu i sigurniju upravljivost plovila ne samo tijekom plovidbe, nego i tijekom pristajanja u marini. No, korisniku također osigurava kompletan nadzor sustava pogona i energije.

Ovaj sofisticirani sustav sadrži brojne elektronske komponente i mehanizme, te je dizajniran kako bi korisničko iskustvo na moru s jednim ili više Yamaha izvanbrodskih motora bilo ugodnije profesionalcima, entuzijastima i početnicima.

Helm Master EX uključuje sofisticirane značajke autopilota, Digital Electric Steering (DES), Digital Electronic Control (DEC), Autopilot i vrhunski joystick sa SetPointom za potpunu kontrolu plovila.

Joystick doprinosi još većoj sposobnosti manevriranja, osobito u skučenim prostorima kao što su marine, te omogućuje fino podešavanje funkcije autopilota i male prilagodbe pozicioniranja unutar SetPointa. Uključeni softver je potpuno novi, dok jednofunkcijski gumbi olakšavaju rad za sve razine iskustva.

Helm Master EX također omogućuje - po prvi put - sposobnost dodavanja sofisticiranog Digitalnog električnog upravljača (DES), koji je trenutno ugrađen u Yamaha cijeli asortiman XTO vanbrodskih motora, ali i na bilo koje Digitalno električno kontrolirane motore, od jedne do četiri aplikacije.

Električni pokretači djeluju tiho, brzo i glatko, a poboljšavaju učinkovitost uporabom manje baterije nego što biste mogli naći u konvencionalnim hidrauličkim sustavima servo upravljača.

Uredno područje kokpita je od velike važnosti za ugodno upravljanje plovilom, a Yamahin DES sustav nema pumpi, crijeva ili ožičenja.

Tu je i nova elegentna 6X9 top-mount DBW kontrola koja pruža još veću udobnost i razne nove mogućnosti u radu s jednim ili višemotornim formatima. Pattern Shift nudi glatko upravljanje, dok automatski trim osigurava savršenu ravnotežu, maksimiziranje performansi i ekonomičnost potošnje goriva.

DBW kontrola povezana je s kompaktnim CL5 zaslonom osjetljivim na dodir u boji kako bi se osiguralo jednostavno praćenje plovila. Yamaha CL5 ekran daje velike količine informacija i mogućnosti, dok njegov uredan dizajn nudi više prostora na konzoli za drugu opremu.

Kao i CL5, CL7 Multi-funkcionalni zaslon (MFD) dodatno poboljšava iskustvo plovidbe s prilagodljivim i funkcionalnim zaslonom osjetljivim na dodir.

Ukratko rečeno, novi sustav Helm Master EX osmišljen je da upravljanje Yamahinim izvanbrodskim motorima i plovidbu brodom napravi ugodnijom, jednostavnijomm i sigurnijom nego ikada ranije. 

25. travanj 2024 21:19