StoryEditorOCM

Ćakulajmo o moruUčenici ribarsko-nautičkog smjera diskutirali o važnosti ekologije mora i održivog ribolova

Piše M. I.
27. ožujka 2023. - 10:21

Kroz školski projekt "Ćakulajmo o moru" Pomorske škole u Splitu održana je prva panel diskusija o važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

U ovu temu učenike je uveo dr. sc. Nedo Vrgo,č pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji je prezentirao utjecaj ribolova na biološku raznolikost, značaj Jabučke kotline i provedbe mjera zaštite, aktualno stanje populacija ovog mrjestilišta i rastilišta gospodarski važnijih vrsta uz osvrt na međunarodnu znanstvenu suradnju i suradnje Instituta sa ribarima.

Doc. dr. sc. Marin Ordulj zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu, čiji je istraživački interes ekologija morskih mikrobnih zajednica u vodenom stupcu s posebnim osvrtom na morske viruse i njihov učinak na mikrobne zajednice, učenicima je prezentirao ustroj Odjela, rad u laboratoriju, te nastanak prvog piva na svijetu napravljenog pomoću kvasca izoliranog iz mora.

Naime, profesor je bio mentor diplomskog rada studenta Petra Puškarića u sklopu kojeg je nastalo pivo "Morski kukumar". Znanstveni dio istraživanja obavljen je koristeći opremu i laboratorij Sveučilišnog odjela za studije mora.

image

dr. Nedo Vrgoč

O radu na koćarici pričao je Darko Jurin bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera i student Pomorskog fakulteta u Splitu. Uz kapitalca, fotografijama s terena dočarao je i jedan neobičan "ulov" te iskustvo; deblo koje je uništilo mrežu. Naglasak je stavio na vrstu i količinu otpada, prvenstveno plastike, koju izvuče te važnost njezinog uklanjanja iz mora.

Učenici eko grupe "Zdravo more" naveli su primjere raznovrsnog otpada kojeg su uklonili iz morskog okoliša u brojnim dosadašnjim eko akcijama, a kroz diskusiju svi sudionici su se složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz nova stručna gostovanja u školi i posjete učenika ribarsko-nautičkog smjera s Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Sveučilišnom odjelu za studije mora dogovorena je daljnja suradnja. Mentori projekta "Ćakulajmo o moru" su Marijana De Marchi (prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta) i Ivan Roščić (prof. nautičke skupine predmeta, voditelj smjene).

Ova projekt splitske škole namjenjen je dodatnoj edukaciji učenika ribarsko-nautičkog smjera. Četverogodišnje obrazovanje ribarsko-nautičkog tehničara jedino se može upisati u Pomorskoj školi u Splitu. Bivši učenici škole rade na ribarskim brodovima, a obrazovanje većinom nastavljaju na Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu u Splitu.

image

Doc. dr. sc. Marin Ordulj

08. lipanj 2023 03:56